Desert prajitura televizor

Postat de Criss in Prajituri
8 Oct 2013 | 197555 vizualizari
Desert prajitura televizor

Azi m-am intors in timp si am rasfoit retetele mamei si m-am oprit la aceasta prajitura pe care o facea mama cand eram copii. Sigur ca in retetarul ei se numea cu totul altfel, dar eu prefer sa-i spun pe numele cunoscut in prezent. Pana acum n-am facut niciodata aceasta prajitura, dar parca m-am saturat de mousse-uri, ganache, frisca, ciocolata si am vrut o prajitura simpla, clasica, buna. Sigur ca n-am respectat in totalitate reteta dar asta pentru ca mereu imi place sa-mi pun amprenta asupra fiecarei retete. Si cred ca fiecare face la fel. Prajitura in sine e foarte simpla, usor de facut, doar ca necesita ceva mai mult timp. Dar merita.

Ingrediente

  • Foi maro:
  • 2 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de amoniu
  • 2 linguri cacao
  • faina cat cuprinde (cam 500 g)
  • Blat de pandispan:
  • 6 oua
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Crema:
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri gris
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte
  • coaja si zeama unei lamai
  • 250 g unt de buna calitate 
  • optional dulceata sau gem pentru uns

Mod de preparare

Foi maro:

Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care se adauga in prealabil amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume :) Se adauga apoi faina amestecata cu cacao, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte aluatul in 2 parti egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa fiu sigura ca foile imi vor iesi egale. Se coc 2 foi pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetat cu faina. Foile se intind, se inteapa cu furculita sa nu se umfle si se coc 8-10 minute la foc mic. Se desprind si se manevreaza cu grija pentru ca sunt destul de fragile si casante.

Blat galben:

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu mixerul. Compozitia e destul de vartoasa, insa va deveni pufoasa de la albusuri. Lasam mixerul deoparte si se adauga albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute, la 180 de grade.  

Crema:

Din faina, gris, zahar, lapte si coaja de lamaie se fierbe o budinca, se lasa sa se raceasca,  apoi se pune in frigider pana se raceste bine de tot. Eu am adaugat si zeama de la o jumatate de lamaie (n-am pus de la o lamaie intreaga pentru ca imi era teama ca va fi crema prea acra) si am amestecat bine budinca. Untul la temperatura camerei se bate spuma cu mixerul si se adauga apoi treptat in budinca de gris. Se amesteca avand grija sa nu se taie.  

Asamblare:

Peste prima foaie maro se pune jumatate din crema. Blatul se poate unge putin cu gem pe ambele parti, doar doar atat cat sa se coloreze. Eu am pus putina dulceata de visine. De fapt siropul de la dulceata facuta cu gelfix s-a transformat intr-un fel de jeleu si cu acest jeleu am uns pandispanul pe ambele parti. Peste pandispan se pune restul de crema, apoi cea de-a doua foaie maro si se pune prajitura in frigider pentru o ora, dupa care se glazureaza deasupra cu ciocolata sau cu o glazura de cacao. Eu am folosit ciocolata Laura amaruie pe care am topit-o si am amestecat-o cu frisca lichida pana cand a ajuns suficient de fluida pentru a o putea folosi la glazurat prajitura.  Dupa inca o ora-doua se poate taia prajitura in patrate, dreptunghiuri sau cum va place.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura televizor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Retete similare

Desert prajitura Televizor

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura Televizor

Foi: Intr-un castron se pun zaharul, untul, laptele, cacaua, ouale, amoniacul stins cu otet  si putina faina. Se amesteca toate ingredientele si se adauga faina pana cand coca nu se mai...

Citeste continuarea

Desert prajitura televizor

Postat de Oana

Desert prajitura televizor

Foi de cacao : Se mixeaza ouale cu zaharul, apoi se adauga uleiul. Se pune amoniul in lapte si dupa ce se umfla putin se adauga in compozitie. Se mixeaza mai departe cacaua si apoi se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.10.2013, 12:32
fai ce frumoasa eee!!!servesc si eu o bucatica!!!
la 08.10.2013, 12:36
excelenta
la 08.10.2013, 12:50
Arata super..o probez cat de curand
la 08.10.2013, 12:50
Cat de bine arata! Faci niste prajituri tare reusite! Bravo!
la 08.10.2013, 12:51

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking