Am sa va prezint o modalitate foarte simpla, pe intelesul tuturor de a face paine cu maia.
Se pune maiaua intr-un vas, se toarna usor apa, se amesteca, apoi se pune faina se amesteca cu o lingura si se lasa 20 de minute.
Dupa 20 de minute, se pune sarea si se amesteca bine cu mana pana ce nu se mai simte sarea, m-am ajutat si de o lingurita de apa plata.
Se acopera vasul cu un servet curat si se lasa deoparte 30 de minute, dupa care se face prima intindere si impachetare( Stretch and Fold), direct in vas, cu mana umezita( o umezesc cu apa plata) se ia cate o parte din margine si se pliaza spre mijloc, ca si cand ati vrea sa impachetati poale-n brau moldovenesti :))) ca si cand si mai bine zis ati face o bocceluta. Facem aceste impachetari din 30 in 30 de minute, daca uitati cumva nu e bai, le puteti face si la maxim 45 de minute. Timp de 3 ore jumatate sau 4 ore va jucati cu aluatul in acest fel.
Cand timpul a trecut pregatiti cosuletul, eu am cumparat banettoane de 0, 75, acum puteti face asta si intr-un cosulet micut de paine, sau intr-un bol rotund in care puneti un servet curat.
Cosuletul l-am infainat bine, extrem de bine, chiar lasam si faina pe care o putem razui usor cu degetele la final, , mai bine decat sa se lipeasca de cos, la fel procedam cu cu panza din bol.
Cu mana bine infainata, am ridicat aluatul usor, avem grija sa nu il dezumflam total pentru ca il vom simti plin de aer ca pe un balon. Eu i-am dat o forma rotunda direct in vas, l-am impachetat ca pe un bebelus infasat, apoi am pus aluatul in cos. Pentru exemplificare voi atasa si link-ul unde veti invata exact cum sa procedati.
Am pus cosuletul la frigider pana a doua zi dimineata , apoi l-am lasat la temperatura camerei timp de 2 ore. Verificati cand este gata, apasand usor cu degetul pe aluat , el va trebui sa revina incet la forma initiala.
Se scoate aluatul din forma prin rasturnare pe tava de cuptor pe care am pus foaie pergament, avem grija sa nu dezumflam aluatul, de aceea se va infaina foarte bine cosuletul inainte sa punem aluatul in el, cu un cutit foarte ascutit se taie usor intr-un arc de cerc cu o miscare ferma si rapida, apoi preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Primele 25 de minute am copt painea la 200 de grade pe programul cu aburi, apoi am deschis rapid usa sa scot aburii si am schimbat programul la coacere normala pentru inca 20 de minute. Daca nu aveti cuptor cu aburi, puneti intr-o tava apa fierbinte in timpul de preincalzire al cuptorului, asezati-o la baza, apoi dupa 25 de minute scoateti apa afara si continuati normal coacerea.
Cand este gata asezati painea pe un gratar si taiati-o numai dupa ce s-a racit complet , asta in cazul in care veti putea rezista mirosului de-a dreptul naucitor si nu o rupeti cu mana!
Stiu ca mai am multe de invatat, nu ma declar specialista in painea cu maia, e un drum lung, cu multa informatie, dar pentru ca iubesc aluaturile si ele ma iubesc pe mine, cu siguranta si painea va fi din ce in ce mai minunata, am incredere! :x
https://food52.com/blog/23861-how-to-make-sourdough-bread-sarah-owens-dear-test-kitchen?utm_source=YouTube&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=Editorial