Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Postat de mihaelar63 in Porc
17 Dec 2018 | 5413 vizualizari
Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

  ,, Reteta romaneasca "     Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

Ingrediente

  • Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
  • Carnat proaspat preparat [1 kg]
  • piper
  • sare
  • apa
  • usturoi -optional

Mod de preparare

  1. Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
  2. Folositi o  cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
  3. Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Puneti tiperi[ piper] .
  4. Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
  5. Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
  6. Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
  7. Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
  8. Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
  9. Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
  10. Sunt zone in care se pune ceapa .
  11. ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
  12. Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
  13. Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
  14. Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
  15. Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
  16. Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea. 
  17. Tineti borcanu"cu acritura [ muraturi ] aproape ca nu sa stie cat mai trebuie .
  18. Faceti parte si la vreo bunicuta bolnava ce nu se poate misca si trimiteti mancarea calda .

             Apoi , sa va shie de bine !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Proaspata de porc-reteta cu nr.1300" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (42)
Retete similare

Cotlet de porc pane cu rozmarin

Postat de Corina33

Cotlet de porc pane cu rozmarin

Se toarna pesmetul pe o farfurie si se amesteca cu rozmarinul tocat si cu usturoiul pisat. Se toarna faina in alta farfurie, iar oul se bate cu putina sare in a treia farfurie. Se...

Citeste continuarea

Mancarica de cartofi cu coasta afumata

Postat de gicuta69

Mancarica de cartofi cu coasta afumata

Spalam coastele si le punem intr-o oala la fiert. La  jumatatea prepararii dam oala deoparte. Curatam ceapa si cartofii , ii spalam  si taiem.  Punem ceapa si cartofii intr-o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2018, 19:29
Felicitari, Miha!! O frumoasa introducere ce-mi aduce aminte de copilarie...
la 17.12.2018, 19:38
Mulțam fain, Mihaela, că ne-ai ”omenit” și pe noi din pomana porcului! Dar nu te aștepta să-ți dăm și noi, că nu tăiem porc...!
la 17.12.2018, 19:39
Bunăăă, bunăăă! La noi se servea înainte ciorba de varză acră cu bucăți de carne grasuta și perisoare din carnea de cârnați! Apoi pomana porcului cu mămăligă și varză murată! O bunătate!
la 17.12.2018, 19:41
buna rau
la 17.12.2018, 19:52
Foarte bun! Felicitari pentru cele 1300 de retete delicioase si frumos prezentate!

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking