Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Postat de mihaelar63 in Porc
17 Dec 2018 | 5413 vizualizari
Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

  ,, Reteta romaneasca "     Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

Ingrediente

  • Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
  • Carnat proaspat preparat [1 kg]
  • piper
  • sare
  • apa
  • usturoi -optional

Mod de preparare

  1. Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
  2. Folositi o  cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
  3. Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Puneti tiperi[ piper] .
  4. Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
  5. Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
  6. Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
  7. Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
  8. Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
  9. Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
  10. Sunt zone in care se pune ceapa .
  11. ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
  12. Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
  13. Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
  14. Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
  15. Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
  16. Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea. 
  17. Tineti borcanu"cu acritura [ muraturi ] aproape ca nu sa stie cat mai trebuie .
  18. Faceti parte si la vreo bunicuta bolnava ce nu se poate misca si trimiteti mancarea calda .

             Apoi , sa va shie de bine !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Proaspata de porc-reteta cu nr.1300" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (42)
Retete similare

Varza acra cu carne de porc si smantana

Postat de eumimi

Varza acra cu carne de porc si smantana

Mai intai tocam varza, ii adaugam 1 cana de zeama de varza si 1 cana de apa, ceapa tocata marunt, morcovul ras pe razatoarea cu ochiuri mari si punem la fiert 35-40 de minute. Adaugam pasta...

Citeste continuarea

Racitura de porc

Postat de mirela0911

Racitura de porc

Se spala bine bucatile de carne, cap, picioare apoi se asaza intr-o oala de inox inalta si se toarna apa, cat sa treaca peste ele de 2-3 degete. Se curata ceapa si se pun intregi in oala si 1 lg...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2018, 19:29
Felicitari, Miha!! O frumoasa introducere ce-mi aduce aminte de copilarie...
la 17.12.2018, 19:38
Mulțam fain, Mihaela, că ne-ai ”omenit” și pe noi din pomana porcului! Dar nu te aștepta să-ți dăm și noi, că nu tăiem porc...!
la 17.12.2018, 19:39
Bunăăă, bunăăă! La noi se servea înainte ciorba de varză acră cu bucăți de carne grasuta și perisoare din carnea de cârnați! Apoi pomana porcului cu mămăligă și varză murată! O bunătate!
la 17.12.2018, 19:41
buna rau
la 17.12.2018, 19:52
Foarte bun! Felicitari pentru cele 1300 de retete delicioase si frumos prezentate!

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking