Pui crapaudine glasat dulce picant

Postat de Sylvia in Pui
2 Mar 2016 | 5192 vizualizari
Pui crapaudine glasat dulce picant

 "Poulet crapaudine" , pui crapaudine este una din clasicele retete care le-am invatat la scoala de bucatari la cursul de decupat carnea de pui. Tehnica este folosita si pentru porumbei, prepelita si alte zburatoare iar  numele este dat de forma decupajului care  il face sa semene la final cu o broasca "crapaud" si este o reteta destul de raspandita datorita timpului redus de preparare si faptului ca se poate face puiul la gratar (sa va amintiti reteta la vara). Asezonarea lui este diversa cele mai cunoscute sunt reteta de pui crapaudine portughez cu condimentul piri-piri, vin sec, paprika, sau variantele picante cu arome puternice care merg perfect pentru un gratar vara. 

Ingrediente

  • un pui intreg
  • sare de mare
  • boabe de piper
  • rozmarin uscat
  • nucsoara
  • cimbru
  • fulgi de ardei iute
  • vin alb
  • suc de portocale proaspat stors
  • sos soia
  • miere
  • ulei masline

Mod de preparare

Tehnica de preparare a puiul si zburatoarelor crude ramane aceeasi, se parleste puiul in prima faza, se spala si se sterge bine mai apoi. Pentru decuparea in crapaudine se asaza puiul cu pieptul in jos si se incepe decuparea spatelui din spatele pulpei cu o incizie lunga facuta sau cu un cutit scurt de dezosat sau cu o foarfeca speciala pentru carne. Dupa ce incizia este dusa pana sus se procedeaza la fel si de cealalta parte astfel incat la urma spatele puiului este complet eliminat. Se scoate si sternul ramas si dupa aceea se intoarce puiul cu pieptul in sus si se aplataziseaza, in mai putin de 5 minute avem puiul crapaudine. 

Pentru condimentare am folosit cel mai bun amestec de condimente, respectiv acela facut proaspat de noi , diverse arome si condimente rasnite impreuna cu o lingura buna de sare de mare bruta este  imbatabil si este sanatos pentru ca stiti exact ce contine. 

Intr-un mojar am pus o lingura plina de sare de mare bruta, cateva boabe de piper colorate (amestec de boabe alb, negru, rosu), am ras putina nucsoara, am pus o jumate de lingurita de cimbru uscat si o jumate de rozmarin uscat (eu folosesc numai ierburi aromatice bio si va recomand sa faceti la fel pentru ca aroma este mult mai intensa). Se amesteca si rasnesc toate impreuna si avem condimentul gata de utilizare ( puteti sa faceti ce combinatii doriti). 

Pentru marinata am amestecat intr-un bol 50 ml vin alb, 100 ml suc de portocale proaspat stors si o lingura de sos de soia (care da fragezime) . Puiul se freaca bine cu condimente pe ambele parti si apoi se toarna marinata peste el si se lasa la rece (si peste noapte este excelent daca o faceti). Uleiul si mierea se vor turna direct pe pui nu  se adauga in marinata. 

Inainte de prajire se lasa puiul sa ajunga temperatura camerei, se pune peste el o lingura de ulei de masline si se prajeste pe gratar pe ambele parti timp de aprox 10 minute. 

Dupa ce este bine rumenit se transfera intr-o tava pentru cuptor, in care am pus in prelabil o grila pentru rotisat ca sa nu stea direct in ulei si marinata, daca nu aveti asa ceva faceti un pat de morcov si ceapa taiat mare (e secretul unei rotisari corecte). Se toarna peste pui in fir subtire mierea, se adauga restul de la marinata si putin ulei de masline si se pun fulgii de ardei iute. 

Se lasa la cuptor timp de 20-25 minute la 190 de grade, punand din cand in cand peste el sucul care este in tava. 

Se serveste cald sau rece este extraordinar si rece si garnitura este la alegerea dvs, eu am facut un piure de cartof si usturoi copt si o salsa de rosii si castravete langa, va doresc pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui crapaudine glasat dulce picant" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Papricas cu galuste

Postat de sufletista

Papricas cu galuste

Carnea de pui se spala si se prajeste in putin ulei pana isi schimba culoarea. Scoatem carnea pe o farfurie, adaugam ceapa tocata si lasam sa se caleasca putin. Adaugam boiaua de ardei,...

Citeste continuarea

Papricas de pui cu galuste de faina

Postat de Pungasa_Rogue

Papricas de pui cu galuste de faina

Pulpele se curata, se spala si se pun intr-un wok cu ulei. Se presara sare si se macina putin piper peste ele. Se acopera wok-ul cu un capac. Se inabuse pulpele si se adauga apa atunci cand este...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.03.2016, 12:54
Heeeei, Sylvia! ne era dor de tine si de retetele tale!
la 02.03.2016, 13:00
ce bun este
la 02.03.2016, 13:05
Supet
la 02.03.2016, 13:12
ce rumen si bun este!
la 02.03.2016, 13:33
yamiii Ce frumos s-a rumenit!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking