Pui in punga, la cuptor

Postat de vasimur in Pui
23 Iun 2019 | 10098 vizualizari
Pui in punga, la cuptor

Friptura de pui gătită la cuptor, în pungă, este foarte fragedă și rumenă în același timp. Îmi aduc aminte de copilărie când atât bunica cât și mama mea făceau pui la pungă, în cuptorul de la soba cu plită. Foloseau pungi de hârtie, acelea maro, în care cumpărau zahăr și pe care le ungeau bine cu ulei sau untură de porc iar puiul ieșea fraged, suculent, rumen și foarte gustos. Vreau să vă spun că am gătit chiar și pește la pungă de hârtie și rezultatele au fost spectaculoase, spre încântarea copiilor mei, când erau mici.  Secretul constă în faptul că punga de hârtie reține în interiorul ei suficient abur pentru ca puiul să rămână fraged și suculent, permițând în același timp evaporarea unei cantității de abur, astfel încât puiul să se rumenească și să devină ușor crocant și delicios.

Ingrediente

  • 1 pui refrigerat
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 4 cartofi de mărime medie
  • 1 morcov
  • 4-6 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml ulei suc de roșii
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • cimbru, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • 1 pungă pentru copt

Mod de preparare

Pasul 1. Curățăm puiul de tuleie, iar dacă este cazul, pârlim penele și puful, la flacăra aragazului. După aceea îl spălăm bine în mai multe ape, îl scurgem iar apoi îl ștergem cu șervețele de hârtie, atât în interior cât și în exterior.

Pasul 2. Curățăm cartofii, morcovul, ceapa și usturoiul și le spălăm bine. Tăiem ceapa în 4 bucăți, cartofii în 4/8 bucăți, în funcție de mărime iar morcovul rondele. Pregătim un baiț cu usturoi pe care îi zdrobim, pentru un plus de savoare. Într-un vas de ceramică sau plastic, amestecăm usturoiul pisat cu sucul de roșii, oțetul balsamic, sare, piper, boia și plante aromatice, după gust și preferință.

Pasul 3. Ungem puiul în interior și pe toată suprafața cu baiț și asezonăm cu condimente, dacă mai dorim. La nevoie, picioarele și aripile le legăm cu ață de bucătărie fixându-le strâns de carcasă (eu le-am fixat în niște găuri făcute în piele). În interiorul puiului am introdus o parte din cartofi și morcov, amestecate cu baiț. Puiul astfel pregătit îl introducem în punga pentru copt iar în jurul lui punem restul de cartofi și morcov împreună cu tot baițul care a mai rămas. Legăm strâns punga la gură cu sfoară, sigilând puiul în interior și o așezăm pe o tavă de copt. Dăm câteva găurele mici, cu un ac, în partea de sus a pungii! Nu se pune apă în pungă, peste pui! Punem tava la rece minim o oră pentru ca să pătrundă condimentele în carne.

Observație: Dacă nu avem pungi speciale pentru copt, putem folosi o pungă de hârtie sau chiar hârtie de copt pe care o ungem cu untură, ulei sau unt și în care împachetăm bine puiul.

Pasul 4. Introducem tava în cuptorul încălzit în prealabil la 180-190°C (treaptă înaltă la cuptoarele cu gaz), undeva la mijlocul cuptorului, fără ca punga să atingă părți metalice! După cca  1 oră și 30 de minute puiul trebuie să fie gata.

Atenție! În timpul coacerii punga se umflă și riscăm să atingă părți metalice  dacă tava e pusă prea sus.

Pasul 5. După ce se scurge timpul, oprim focul și scoatem tava din cuptor. Îndepărtăm cu grijă punga deoarece aburii fierbinți din interior, ar putea să ne rănească! Înțepăm cu o furculiță și dacă intră ușor înseamnă că este bine pătruns.

Lăsăm puiul să se odihnească timp de 10-15 minute și servim cât este încă cald, alături de garnitura preferată și bineînțeles cu o salată de sezon sau cu orice murături ne place!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui in punga, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Retete similare

Reteta de rulouri din pui cu legume chinezesti

Postat de panacris

Reteta de rulouri din pui cu legume chinezesti

Iata cum se prepara Reteta de rulouri din pui cu legume chinezesti Fileurile de pui se bat ușor cât să se aplatizeze. Apoi se ung cu muștar pe toată suprafața. Legumele...

Citeste continuarea

Carne de curcan la punga, in cuptor

Postat de mirela0911

Carne de curcan la punga, in cuptor

Se pregateste carnea de cu seara. Se spalat carnea si se lasa sa se scurga de apa. Intr-un bol se pun condimentele si uleiul. Se amesteca totul bine apoi se ung bucatile de carne. Se introduc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.06.2019, 16:08
Foarte gustos!
la 23.06.2019, 16:12
Un răsfăț culinar...!
la 23.06.2019, 18:50
Ne placea mai demult cand mai foloseam si eu pungile Am uitat de ele Ia sa le scot la inaintare
la 23.06.2019, 20:30
la 23.06.2019, 20:36
Rumen si bun!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking