Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

Postat de vasimur in Porc
6 Sep 2024 | 652 vizualizari
Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

Mama mea făcea des friptură de porc înăbușită, într-o cratiță cu capac, asezonată cu usturoi, sare, piper și boia de ardei dulce. La gătit folosea ulei de floarea soarelui dar punea și o lingură de untură de porc, un obicei în Ardeal. Credeți-mă, carnea iese fragedă, de se topește în gură, iar sosul este demențial! Puteți folosi și ceafă, cotlet, spată, costiță sau piept de porc. Carnea de porc cu usturoi, înăbușită la tigaie, se prepară foarte ușor. Mare atenție însă, după ce prăjim carnea în untură sau ulei (eu pun atât untură, dacă am, cât și ulei!), o vom „stinge” cu cantități mici de apă și o vom găti la foc mic, acoperită cu capac. Astfel carnea va rămâne rumenă dar în același timp va fi și fragedă! La rețetă se poate pune și ceapă și puțină pastă sau suc de roșii. Usturoiul se pune, de preferință, la sfârșit, pentru un plus de savoare. Pentru a pregati aceasta Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie, sunt necesare urmatoarele ingrediente: pulpa de porc, untura, condimente.  

Ingrediente

  • Ingrediente Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie
  • 1 kg pulpă de porc (am avut un medalion de 1,250 kg)
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1-2 linguri untură de porc (opțional)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 lunguriță chimen/chimion
  • mixt condimente Hot&Spicy(opțional)
  • pătrunjel verde tocat, pentru ornat și gust

Mod de preparare

Cum se prepara Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

Medalionul din pulpă de porc (o rotiță) avea grosimea de ~3 cm. Aș fi preferat să fie ceva mai subțire dar așa era la carmangerie. Am pus carnea la fezandat în marinată, la frigider, până a doua zi. Vasul folosit nu trebuie să fie din metal!

Scoatem carnea din frigider, cu cel puțin o jumătate de oră, înainte de a o pregăti! Dacă punem carnea rece în tigaia încinsă, șocul termic va face ca aceasta să fie tare, lucru pe care nu-l dorim. Eu am folosit o tigaie teflonată, cu capac.

Punem uleiul și/sau untura la încins, în tigaie. În acest moment punem chimenul și-l lăsăm să sfârâie puțin în tigaie, ca să elibereze aroma specifică. Chimenul este un bun condiment dar și un bun digestiv, fiind deseori asociat cu carnea ceva mai grasă.

Acuma punem pulpa de porc și lăsăm să se rumenească cam 4-5 minute, la foc iute, ca să se închidă porii. Întoarcem carnea și lăsăm tot așa, vreo 4-5 minute ca să se rumenească. Reducem flacăra la minim și „stingem” cu o jumătate de cană de apă caldă. Condimentăm cu sare și piper. Punem capacul și lăsăm să fiarbă domol ca să se înăbușească carnea. Când auzim că sfârâie, semn că apa s-a evaporat, mai adăugăm o jumătate de cană, de apă caldă. Repetăm figura asta de vreo 4-5 ori, iar când carnea devine fragedă (verificăm înțepând cu o furculiță!), putem adăuga boia de ardei și încă o jumătate de cană cu apă. În acest moment putem pune și puțină pastă/suc de roșii, care împreună cu sucul lăsat de carne, va forma un delicios sos. Lăsăm să fiarbă până când sosul este la consistența dorită. Când este gata, adăugăm usturoiul pisat și oprim focul. Ornăm cu pătrunjel verde, tocat.

Servim friptura cu piure de cartofi sau Cartofi natur și cu o Salată de crudități, de varză sau cu murăturile preferate.

Iti recomandam si reteta de Pulpa de porc cu cartofi la cuptor, o mancare foarte gustoasa si usor de preparat.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (3)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Snitele pufoase cu usturoi

Postat de mihaelar63

Snitele pufoase cu usturoi

 Pulpa de porc se taie felii si se bate cu batatorul de snitele .   Bucatile de carne se presara pe ambele parti cu usturoi granulat .   In acelasi timp le...

Citeste continuarea

Ardei umpluti cu carne

Postat de Patricia_Iordache_79

Ardei umpluti cu carne

Spalam ardeii si le scoatem cu grija cotorul si semintele.  Tocam ceapa si dam morcovul pe razatoarea cu gauri mici. Punem putin ulei intr-o tigaie si calim usor ceapa si morcovul adaugand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.09.2024, 17:57
la 07.09.2024, 02:49
la 07.09.2024, 10:26
Mulțumesc frumos, dragii mei!

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking