Răcitura (Piftie) din picioare de porc

Postat de anisoara in Porc
17 Apr 2009 | 87970 vizualizari
Răcitura (Piftie) din picioare de porc

Anisoara din Chisinau propune o reteta de piftie.

Ingrediente

  • 4 picioare de porc
  • 2 cozi de porc
  • 2 urechi de porc
  • 0.5 kg de carne ( slaba ) de porc
  • 3 capatine de usturoi
  • 2 morcovi mari
  • o ceapa mare
  • 4 frunze de dafin
  • boabe de piper negru
  • sare

Mod de preparare

Piftia ( la noi in Moldova se spune RACITURA DIN PORC ) se poate prepara din picioare de porc , sau cozi ,sau urechi si carne de porc , dupa dorinta .

Eu prepar piftia de porc dupa 2 metode , acum o sa va descriu metoda cea mai usoara si rapida pentru mine . Alta data voi descrie alta metoda de prepararea e raciturii de porc cu mai multa zeama .

Se taie picioarele, cozile, si carnea  in jumatati si se spala bine cu apa calduta. Aparte se curata ceapa, o capatina de usturoi ( nu se zdrobeste), morcovii si se pun la fundul unui vas mare. Se adauga frunza de dafin si boabele de piper negru. Deasupra se pune carnea . Un moment important- se apasa bine carnea cu mina si se toarna in vas apa rece cu 2-3 cm deasupra carnii. Se adauga sarea si se acopera cu un capac.

Vasul se pune la un foc pòtrivit si se aduce pina la fierbere ( nu se da in clocot). Dupa aceasta se scade temperatura fierberii pina la minimum ( ca sa se vada bulbuci la fierbere) si se lasa sa fiarba cam 3-4 ore cu capacul putin luat de pe vas. Urmariti cind carnea este fiarta bine , adica cade carnea de pe oase. Apa va scadea cam la nivelul carnii fierte.

Se scoate vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca pina la o stare calda. Se curata celalalt usturoi si se piseaza bine cu sare sau fara sare, depinde de gustul zamei de la carne.

Se separa zeama in alt vas si se pune usturoiul pisat, ca zeama sa-si ia gustul de usturoi.

Aparte se alege carnea de pe oase si se aseaza bine in vasul , care veti aranja piftia la prins. Toate legumele de la fundul vasului se azvirl.

In cazul de fata . eu am pus piftia intr-o forma de silicon. Se primeste mult mai multa piftie decit acea din fotografie. In cazul respectiv , la cantitatea de ingrediente , care am expus-o mai sus , cealalta portie de carne de pe oase am aranjat-o intr-o forma dreptunghiulara mare de plastic.

Dupa ce se repartizeaza toata carnea, se toarna prin sita in care se pune si o bucata de tifon toata zeama , care intre timp este calduta  si si-a luat bine gustul de usturoi. Tifonul se pune in sita in doua straturi  ca untura sa se opreasca pe tifon si sturouil din sita. Se acopera cu hirtie de bucatarie sau tifon si se pune la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Răcitura (Piftie) din picioare de porc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza cu afumatura si sorici

Postat de mihaelar63

Varza cu afumatura si sorici

Spalati si taiati marunt ceapa si prazul. Curatati, spalati si tocati morcovu, telina si ardeiul. Pentru usurarea si rapiditatea prepararii eu am folosit pentru tocat, robotul...

Citeste continuarea

Pulpa de porc impanata cu usturoi si afumatura

Postat de Patricia_Iordache_79

Pulpa de porc impanata cu usturoi si afumatura

Spalam bucata de carne si o crestam din loc in loc ajutandu-ne de varful unui cutit ascutit.  In fiecare orificiu creat bagam cate un catel de usturoi (daca este prea mare, il taiem in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.12.2009, 20:13
am descoperit cu multa placere acest site.
Ma bucur ca e f bogat, f inspirat, f. practic.
O sa incerc chiar maine o reteta.
la 24.12.2012, 21:16
fain arata
la 07.05.2013, 00:21
la 13.12.2013, 07:12
la 19.12.2016, 14:30

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking