Racitura terina franceza / Jambon persille

Postat de ctlina in Porc
5 Apr 2018 | 4640 vizualizari
Racitura terina franceza / Jambon persille

"Bunatati de Paste" Jambon persillé sau Jambon de Paste est un preparat traditional burgund din Franta. Este o terina de carne buna de porc (jambon si rasol) gatita in vin alb sec de Bourgogne :), taiata bucatele, amestecata cu patrunjel proaspat tocat marunt si legata intr-o gelatina asezonata cu usturoi, otet din vin si mustar de Dijon. Pentru a obtine o gelatina buna de casa va trebuie un picior de porc. Francezii sunt mari consumatori de "pieds de porc en gelée" - picioare de porc in gelatina. Va trebuie o carne putin grasa de buna calitate, jambon sau rasol de porc. Daca este bine sarata, o puneti in apa rece timp de o noapte si schimbati apa de cateva ori. https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/04/racitura-terina-franceza-jambon-persille.html

Ingrediente

  • 1 jambon de porc sarat - 700 g
  • 1 rasol de porc sarat- 1 kg
  • 1 picior de porc sarat taiat in doua
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 tulpină de țelină
  • 3 catei de usturoi
  • 4 /5 cuisoare
  • 3 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • 500 ml de vin alb sec (Chablis de Bourgogne :) )
  • piper proaspat macinat
  • 1 legatura de patrunjel tocat
  • 2 linguri otet din vin
  • 1 lingura mustar de Dijon (facultativ)

Mod de preparare

Am pus la desarat carnea in apa rece timp de 3-4 h si am schimbat apa de 2 ori. Nu era sarata tare, daca este sarata foarte tare, lasati-o o noapte.

Curatati ceapa si morcovii. Infingem cuisoarele in ceapa.

Spalam carnea si piciorul de porc, o punem in oala sub presiune.

Adaugam ceapa si morcovii, frunzele de dafin, cimbrul uscat, tulpina de țelină si punem piper. Varsam vinul, acoperim carnea cu apa si punem la fiert.  Cand incepe sa fiarba lasam 45 de minute. Nu deschidem vasul imediat, lasam sa iasa aburul singur (am lasat 1 ora vasul inchis).

Scoateti carnea si rezervati. Scoateti legumele.

In zeama de carne adaugati usturoiul tocat, otetul din vin si mustarul. Amestecati, verificati de sare si piper.

Filtram zeama bine - eu am strecurat de 2 ori prin 4 prosoape absorbante de hartie suprapuse. Au adunat toata grasimea iar zeama a iesit foarte clara.

Pastrati-o la cald si verificati gustul (puneti mai mult otet daca trebuie).

Curatam carnea de pe oase, indepartam grasimea si o portionam.

Tocati patrunjelul marunt pentru un aspect frumos (eu am lasat foile intregi nu asa trebuie). Amestecati-l cu carnea.

Incepem sa ornam terina. Puteti captusi forma cu o folie de plastic, a mea era in teflon si n-am avut nevoie. 

Pe fundul formei puneti un pic de patrunjel tocat, puneti carnea amestecata cu patrunjelul deasupra, presati bine si continuati pana umpleti terina (lasati 1-2 cm).  Adaugam zeama si presam cu o greutate.

Cu piciorul de porc si morcovii am facut 2 forme individuale.

Dam la frigider cand sunt complet racite. E bine de lasat toata noaptea, portiile individuale erau inchegate dupa 3-4 ore.

Cand servim se scoate din forma si se pune pe un platou.

Jambon persillé se serveste ca antreu taiat felii cu castraveciori murati si paine integrala.

Aceasta terina se poate conserva o saptamana la rece.

Am pastrat un pic de carne si cu un pic de morcov fiert am profitat de zeama de carne de calitate si am facut oua in gelatina de casa - reteta duminica de Paste :)

Alta reteteta de racitura cu carne de pui - aici .

Daca ti-a placut reteta noastra "Racitura terina franceza / Jambon persille" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Vinete umplute

Postat de mihaelar63

Vinete umplute

Curatati ceapa si usturoiul . Spalati ceapa verde si verdeata . Spalati vinetele si le scobiti in interior . Pastrati miezul . Daca este nevoie taiati putin din partea de jos...

Citeste continuarea

Escalop de porc cu ciuperci

Postat de panacris

Escalop de porc cu ciuperci

Feliile de carne se bat cu ciocanul pentru șnițele pe ambele părți. Aparatul Philips Multicooker se conectează la sursa de curent, se setează din meniu, programul FRY, timp de gătire 30 de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.04.2018, 20:46
Wow, wow! Am vazut un preparat asemanator, facea cineva pe Paprika, doar ca a pus si bucati de pui pe la mijloc! Arata de vis! Bravo!
la 05.04.2018, 20:52
multumesc Rocsi
la 05.04.2018, 20:55
Ce bunătate rafinată!
la 05.04.2018, 21:12
Ce minunatie ne-ai adus! As manca cu siguranta pt ca arata grozav de bine! Bravo, Cata!
la 05.04.2018, 21:16

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking