Rahat de casa cu menta

Postat de ctlina in Dulciuri
29 Oct 2015 | 7437 vizualizari
Rahat de casa cu menta

Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii (în 1923). Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman. Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Rahat de casa cu menta. Rahatul este un desert preparat in bucatariile din Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc, Algeria si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, mult rahat se mananca si in Romania. Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat. Ceva mai exacte, unele carti de istorie povestec cum pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, a ajuns in Istanbul un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi. Instalat intr-o pravalie din centrul orasului, tanarul si-a cucerit repede clientela datorita noului desert pe care il vindea. Femeile le ofereau rahat iubitilor lor, desertul devenind un fel de dovada de dragoste in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Bekir a ajuns, din succes in succes, sa fie chiar cofetarul sef din bucatariile Inaltei Porti. Un secol mai tarziu, rahatul ajunge si in Europa Occidentala. Actuala reteta, raspandita tot in secolul al XIX-lea, este cea a lui Bekir.Rahatul este denumit in limba turca lokum, din denumirea araba "rahat al-hulkum", iar in greaca se cheama "loukumia". Lokum ar putea proveni din turcescul "lokma" care inseamna "bucata, muscatura, inghititura".Rahat semnifica in limba turca "impacare, multumire", astfel ca "rahat hulkum" s-ar putea traduce prin "bucata de placere, rasfat pentru gura". Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic. Surse: http://www.amosnews.ro/, http://pandhoraa.blogspot.fr/

Ingrediente

  • 400 g de zahăr,
  • 50 ml apă,
  • 15 cl sirop de mentă de casa
  • 80 g sirop de glucoză,
  • 80 g amidon de porumb (Maïzena)
  • 5 cl suc de lamaie
  • colorant verde
  • fructe uscate (opțional)
  • 50 g de amidon de porumb + 50 g zahăr pudră

Mod de preparare

Tapetati cu hartie de copt o forma sau o tava adanca dar nu prea mare. Ungeti hartia cu un pic de ulei.

Într-un castron, se amestecă amidonul de porumb cu 50 cl de apă rece.

Se amestecă bine pentru a-l dizolva complet.

Amestecăm apoi toate ingredientele și se fierbe la foc mic ca pentru un gem sau o dulceata, amestecand din cand in cand.

Gatirea poate dura aproximativ o oră și jumătate.

Preparatul este gata când se detașeaza de pe fundul vasului.

În acest moment se adaugă colorantul și fructele uscate.

Punem in formele unse usor cu ulei.

Am facut cateva in forme de bomboane .

Amestecati amidonul si zaharul pudra.

A doua zi scoatem din forma pe un platou presarat cu zahar si amidon.

Taiem patratele.

Ungem cutitul cu lama lunga cu un pic de ulei la fiecare taiere.

Rulati fiecare pătrat în acest amestec de 2 ori.

 Este cum să spun ... dulce hi hi dar foarte parfumat.

Gustul si textura sunt diferite de cel cumparat.

 

Mi-au iesit cam moi, voi face din nou cu alte parfumuri si culori.

Se păstrează perfect câteva săptămâni la temperatura camerei, într-o cutie metalica- nu le puneti în frigider sau într-o cutie de plastic, vor deveni umide.

Poftă bună !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rahat de casa cu menta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Prajitura din albusuri cu zmeura

Postat de panacris

Prajitura din albusuri cu zmeura

Albușurile, atenție!!!, aduse la temperatura camerei se bat energic cu un praf de sare și o lingură de oțet aromatizat. După ce s-au albit și umflat se adaugă îndulcitorul sau...

Citeste continuarea

Prajitura Greta Garbo

Postat de Constelatialeu

Prajitura Greta Garbo

Foi: Intr-un castron am pus zaharul pudra si drojdia si am frecat pana ce drojdia s-a lichefiat, apoi am adaugat untul moale, am omogenizat, dupa care am adaugat ouale, unul, cate unul si am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.10.2015, 08:26
la 29.10.2015, 08:34
Bravo Catalina! Chiar daca ti-a iesit mai moale nu este usor sa faci rahat, pana la urma efortul conteaza, gustul si ca l-ai preparat acasa. Turcii au cel mai bun rahat ever Bai si au niste combinatii...ce buna era azi o excursie prin Istambul Ai articol pe blog de prin Turcia?
la 29.10.2015, 08:54
Ce reteta frumoasa!!! Ce introducere si ce prezentare!!! Felicitari!!!
la 29.10.2015, 08:57
asa zic si eu Simona... am incercat, nu este o reusita totala dar nici un dezastru ... nu n-am articol cu Istanbul, n-am fost niciodata
la 29.10.2015, 08:57

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking