Ingrediente
- o rata intreaga
- 1 lingura de sare grunjoasa
- 1 lingurita de coriandru boabe
- ½ lingurita de chimion
- 1 lingurita de piper negru
- 1 portocala decojita
- 4 firicele de cimbru proaspat
- 1 lingurita de maghiran
- ½ legatura de patrunjel
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 2 buc de pastarnac
- 2 cartofi
- 1 gulie
- 1 telina mai mica
- cateva rondele de dovleac
- 150 ml de vin alb
- 120 ml de stock de pui sau supa concentrata de pui
Pentru sosul de portocale:
- sucul de la 2 portocale
- 70 g zahar
- 2 linguri de otet din vin alb
- 1 varf de cutit de sare
- 2 linguri din grasimea ce se va scurge de la rata
- 100 ml stock sau supa concentrata de pui
- 1 lingurita de coaja de portocala
- 1 lingura de unt la temperatura camerei
- 1 lingura faina
Mod de preparare
Amesteca sarea, boabele de coriandru, chimionul si piperul. Tapeteaza rata cu cateva servetele si maseaz-o cu condimentele. Taie ceapa si jumatatea de portocala bucati mai mari. Adauga in interiorul ratei jumatatea de portocala si 4 bucati de ceapa, impreuna cu cimbrul, maghiranul si patrunjelul. Amesteca sucul de la cealalta jumatate de portocala cu vinul si stock-ul si pune-l pe foc sa se reduca;
Taie cartofii, morcovii, bucatile de pastarnac, dovleacul, gulia si telina si amesteca-le cu bucatile de ceapa, sosul redus din tigaie si putin ulei de masline; Pune-le apoi intr-o tava ; Pune rata deasupra si completeaza cu 2-3 polonice de stock sau supa concentrata de pui. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil, la 130 de grade pentru 4 ore; Din cand in cand mai amesteca in radacinoase pentru o coacere uniforma;
Scoate tava din cuptor, creste temperatura la 180 – 190 de grade C si muta gratarul putin mai sus; Introdu rata inapoi in cuptor. Daca ai un cuptor performant, activeaza functia grill pentru a rumeni rata; Daca nu, nu-i absolut nicio problema – va dura putin mai mult, dar vei obtine acelasi rezultat;
Scoate rata pe un tocator si las-o sa se odihneasca cca 15 min; Pune zaharul intr-o craticioara, la foc mediu si lasa-l sa se topeasca usor intr-un caramel auriu, amestecandu-l constant cu o furculita; Adauga sucul de portocale, otetul si sarea, da focul mai mic si amesteca in continuare, insa cu mare grija – caramelul este foarte fierbinte. Redu focul la minimum si lasa sa fiarba usor pana ce zaharul este in totalitate dizolvat. Adauga apoi 2 linguri din grasimea pe care rata a lasat-o in tava si 100 ml de stock sau supa concentrata de pui; Curata coaja de portocala de toate partile albe, caci acelea sunt amarui; Toac-o marunt si adaug-o peste sos – las-o acolo cateva minute pentru a fierbe; Pune untul intr-o craticioara la foc mic si amesteca-l cu faina. De indata ce le-ai incorporat bine, pune-l peste sosul din craticioara si amesteca energic cu un tel, la foc foarte mic pana ce sosul s-a ingrosat. Dureaza foarte putin.
Serveste apoi acest sos cu rata si garnitura de radacinoase coapte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Rata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (3)
|