Rata cu portocale

Postat de AlexTeacher in Rata
6 Iul 2017 | 9640 vizualizari
Rata cu portocale

Un preparat dificil la prima vedere, insa daca stai sa-l iei pas cu pas, e chiar usor si vei ajunge sa-ti impresionezi cu adevarat toti prietenii. Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!

Ingrediente

  • o rata intreaga
  • 1 lingura de sare grunjoasa
  • 1 lingurita de coriandru boabe
  • ½ lingurita de chimion
  • 1 lingurita de piper negru
  • 1 portocala decojita
  • 4 firicele de cimbru proaspat
  • 1 lingurita de maghiran
  • ½ legatura de patrunjel
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 buc de pastarnac
  • 2 cartofi
  • 1 gulie
  • 1 telina mai mica
  • cateva rondele de dovleac
  • 150 ml de vin alb
  • 120 ml de stock de pui sau supa concentrata de pui

Pentru sosul de portocale:

  • sucul de la 2 portocale
  • 70 g zahar
  • 2 linguri de otet din vin alb
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 linguri din grasimea ce se va scurge de la rata
  • 100 ml stock sau supa concentrata de pui
  • 1 lingurita de coaja de portocala
  • 1 lingura de unt la temperatura camerei
  • 1 lingura faina

Mod de preparare

Amesteca sarea, boabele de coriandru, chimionul si piperul. Tapeteaza rata cu cateva servetele si maseaz-o cu condimentele. Taie ceapa si jumatatea de portocala bucati mai mari. Adauga in interiorul ratei jumatatea de portocala si 4 bucati de ceapa, impreuna cu cimbrul, maghiranul si patrunjelul. Amesteca sucul de la cealalta jumatate de portocala cu vinul si stock-ul si pune-l pe foc sa se reduca;

Taie cartofii, morcovii, bucatile de pastarnac, dovleacul, gulia si telina si amesteca-le cu bucatile de ceapa, sosul redus din tigaie si putin ulei de masline; Pune-le apoi intr-o tava ; Pune rata deasupra si completeaza cu 2-3 polonice de stock sau supa concentrata de pui. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil, la 130 de grade pentru 4 ore; Din cand in cand mai amesteca in radacinoase pentru o coacere uniforma;

Scoate tava din cuptor, creste temperatura la 180 – 190 de grade C si muta gratarul putin mai sus; Introdu rata inapoi in cuptor. Daca ai un cuptor performant, activeaza functia grill pentru a rumeni rata; Daca nu, nu-i absolut nicio problema – va dura putin mai mult, dar vei obtine acelasi rezultat;

Scoate rata pe un tocator si las-o sa se odihneasca cca 15 min; Pune zaharul intr-o craticioara, la foc mediu si lasa-l sa se topeasca usor intr-un caramel auriu, amestecandu-l constant cu o furculita; Adauga sucul de portocale, otetul si sarea, da focul mai mic si amesteca in continuare, insa cu mare grija – caramelul este foarte fierbinte. Redu focul la minimum si lasa sa fiarba usor pana ce zaharul este in totalitate dizolvat. Adauga apoi 2 linguri din grasimea pe care rata a lasat-o in tava si 100 ml de stock sau supa concentrata de pui; Curata coaja de portocala de toate partile albe, caci acelea sunt amarui; Toac-o marunt si adaug-o peste sos – las-o acolo cateva minute pentru a fierbe; Pune untul intr-o craticioara la foc mic si amesteca-l cu faina. De indata ce le-ai incorporat bine, pune-l peste sosul din craticioara si amesteca energic cu un tel, la foc foarte mic pana ce sosul s-a ingrosat. Dureaza foarte putin.

Serveste apoi acest sos cu rata si garnitura de radacinoase coapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (3)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Piept de rata cu suc de portocale

Postat de Ksenya

Piept de rata cu suc de portocale

Pregatim o tigaie cu fund dublu sau o tigaie de tuci, o incalzim bine. Pielea o crestam, dar nu prea adanc. Cand tigaia este foarte bine incalzita, adaugam pieptul crestat cu partea in jos...

Citeste continuarea

Piept de rata cu sos de portocale

Postat de rocsi_1612

Piept de rata cu sos de portocale

Pieptul de rata il spalati bine, apoi il stergeti cu niste servetele. Pielea o crestati, presarati sare si piper pe ambele parti. Intr-o tigaie puneti bucatile de piept, cu pielea in jos, abia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.07.2017, 16:25
la 07.07.2017, 11:28
Super!
la 22.08.2017, 10:47
Un preparat foarte bun, dar destul de complicat de realizat pentru mine!

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking