un pliculet busuioc uscat sau o legatura busuioc proaspat
o ceapa medie curatata, feliata subtire
3 catei de usturoi curatati si zdrobiti
1 lingurita de otet din vin rosu
1 lingurita de zahar
Mod de preparare
1. Pregatirea legumelor
Se taie vinetele in jumatate pe lungime. Se asaza pe tocator, cu partea taiata in jos. Se sectioneaza inca o data pe lungime, apoi pe latime in bucatele de 1,5 cm grosime.
Cu ajutorul unui cutit pentru curatarea legumelor se departeaza coaja ardeilor, de la codita pina la virf. Se tin in pozitie verticala, se decupeaza codita si se taie in 3 felii. Se indeparteaza toate membranele interioare si se taie cele 3 felii in bucati de 1,5 cm
2. Curatarea rosiilor de coaja si de seminte
Se cresteaza fiecare rosie de la baza in forma de cruce, apoi se aseaza intr-un vas termorezistent. Peste rosii se toarna apa clocotita, se lasa circa 20 de secunde, apoi se scot. Se goleste recipientul de apa, se aseaza inapoi in vas rosiile, apoi se toarna peste ele apa rece, pina ce le acoperim cu apa. Se lasa sa se raceasca, apoi le decojim. Se taie in sferturi, se indeparteaza semintele cu o lingura si se taie grosier.
TIPS Miha:Miha pune rosia in lingura si o scufunda in apa clocotita, apoi o pune sub jet de apa rece pina se raceste si o poate tine in mina pt a o decoji
3. Prajirea legumelor
Se asaza tigaia pe foc mediu, iar cind se incinge se adauga 2 linguri de ulei de masline. Se calesc vinetele 5 minute pe fiecare partepina cind prind o culoare maronie si se inmoaie. Se scot si se prajesc dovleceii in alta lingura de ulei pentru 5 minute, pina devin aurii pe ambele parti. Se repeta operatiunea si pentru ardei.
Nu lasati legumele prea mult pe foc in aceasta etapa, deoarece veti continua prepararea lor in pasul urmator.
4. Condimentele si finalul
Se rup frunzele de busuioc si se dau la o parte. Se caleste ceapa in tigaie pentru 5 minute. Se adauga usturoiul si se prajeste pentru inca un minut. Se presara otetul si zaharul, se adauga rosiile si jumatate din cantitatea de busuioc. Se adauga din nou legumele in tigaie, impreuna cu sare si piper, si se lasa inca aproximativ 5 minute. Se serveste cu busuioc.
Cum alegi ingredientele:
Vinetele: Alege vinetele pe care le simti grele, fara pete pe coaja si care au coditele proaspete ...
Dovleceii: Ar trebui sa fie fermi, cu coaja lucioasa, cu aspect sanatos. Daca se poate, alege dovlecei mai mici, evita-i pe cei care par moi si arata nesanatos
Ardeii: Soiurile rosii, galbene si portocalii sint mai dulci decit cele verzi. Cauta ardei cu textura ferma si coaja lucioasa, fara portiuni mate sau incretite
Rosiile: cele coapte sint de un rosu clar, cu o usoara aroma, sesizabila la miros. Cele pe vrej au o savoare mai putenica, dar aceasta vine mai degraba de la vrej decit de la fruct.
Atentie: Daca legumele sint lasate prea mult pe foc, se vor inmuia. Focul trebuie sa fie suficient de iute pentru ca legumele sa se prepare repede si pentru ca zaharurile lor naturale sa inceapa sa caramelizeze, fara insa a le arde. Daca focul este prea moale, legumele vor sta la abur in sucul propriu ...
Pentru un gust intrigant, poti adauga un ardei iute taiat marunt cind prajesti usturoiul.
Iata trailerul excelentului filme Disney:
0
Daca ti-a placut reteta noastra "Ratatouille" nu uita sa-i faci un review.
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Spalati toate legumele.
Vinetele si dovleceii, le taiati rondele potrivit de groase. Ardeiul rosu il taiati tot rondele, dar indepartati semintele si cotorul. Rosiile decojite le puneti in...
Se încălzește uleiul într-o tigaie. Se adauga cateii de usturoi tocati mărunt și boia de ardei. Prajiti si colorati boia si usturoiul.
Puneti sare si piper peste...