Iata cum se prepara Reteta de ardei iuti murati, in saramura
Folosim borcane de 350 ml, la spălăm bine și le uscăm, ca să fie sterile.
Spălăm ardeii iuți,îndepărtăm codițele,îi înțepăm în câteva locuri cu o scobitoare și-i așezăm în borcane. Pe cei mai lungi (nu încăpeau în borcane de 350 ml) i-am tăiat rondele așa că mi-au ieșit 9 borcane cu ardei iuți întregi și 3 borcane, rondele.
Observație: Dacă doriți ca ardeii să nu fie foarte iuți, spălați-i foarte bine, eventual țineți-i o jumătate de oră în apă rece. Dacă nici așa nu sunteți mulțumiți, atunci despicați-i în două și îndepărtați semințele, eventual și nervurile, în care se găsește iuțeala (capsaicina).
Curățăm usturoiul, țelina și hreanul și le spălăm bine. Țelina și hreanul le tăiem fîșii pentru ca să le putem strecura printre ardeii iuți, pe care i-am pus deja în borcane. În ficare borcan vom pune și câteva boabe de piper, 1/2 frunză de dafin, eventual 1-2 frunze de vișin, dacă avem. Deasupra punem frunze verzi de țelină, crenguțe de mărar și cimbru, uscate.
Pentru saramură punem o lingură rasă de sare mare neiodată, specială pentru murături, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 5 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Punem saramura fierbinte în borcane, peste ardeii iuți și lăsăm să se răcească până a doua zi. Completăm cu saramură, dacă este cazul, punem capacele și le dăm la cămară.
Observație: Umpleți borcanele până sus, cu saramură, ca să nu rămână aer și când punem capacele, să închidă etanș!
Poftă bună!
Vezi si reteta de Dulceata de ardei iuti!