Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina

Postat de RODIMUR in Ciorbe
7 Dec 2017 | 18178 vizualizari
Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina

Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit. Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia. Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă, dupa reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina

Ingrediente

Ingrediente Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina

  • 1 sfeclă roșie medie
  • 4 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină mică
  • 2 cepe roșii
  • 1 l borș de putină
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina

Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, cu celelalte legume.

Sfecla se curăță, se rade pe răzătoarea mare și se pune la fiert cu 1 l de borș de putină, sau cu apă cu sare.

Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la călit în ulei suficient, la foc mic, până devine transparentă.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

Când sfecla a fiert, se toarnă cu tot cu borș în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se mai lasă un clocot, se adaugă ceapa călită cu uleiul în care s-a înmuiat și se condimentează cu sare, piper și cimbru. După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și se pune capacul la oală.

După un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie alături și cui îi place, cu mămăliguță caldă. Dacă nu este post, se poate adăuga în farfurie smântână (1-2 linguri) care îi va îmbunătăți mult gustul.

Daca vrei sa ai la indemana sfecla, din recolta proprie, pastreaz-o la borcan, dupa reteta de Sfecla rosie in otet

Salata de sfecla rosie se fasce atat de usor si-i asa de buna!

Stiai ca, din frunzele de la sfecla, poti prepara o Tarta Sarata?

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de varza cu oase de porc afumate

Postat de merisor67

Ciorba de varza cu oase de porc afumate

Curatam varza de primele foi si o tocam marunt. Presaram peste ea sare si piper si o lasam la odihnit pana pregatim restul ingredientelor. Curatam legumele, le spalam si le tocam cubulete....

Citeste continuarea

Ciorba de rosii in supa de pui

Postat de merisor67

Ciorba de rosii in supa de pui

Pentru ca am facut si o tocanita pe baza de pui, am fiert mai intai carnea in apa clocotita cu putina sare, pana cand aceasta si-a lasat o parte din grasime in supa, apoi am inlaturat carnea si am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2017, 19:45
Foarte gustos, am facut si eu!
la 07.12.2017, 19:48
Mimi, eu fac rar borș de sfeclă, deși ar trebui să fac mai des, date fiind beneficiile acestei legume (am scris câte ceva în introducere...).
la 07.12.2017, 19:50
Nu pot sa nu servesc si io,musai )
la 07.12.2017, 19:51
Te servesc cu mare plăcere, Cris!
la 07.12.2017, 19:57
Multumesc frumos,Rodica!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking