Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, cu celelalte legume.
Sfecla se curăță, se rade pe răzătoarea mare și se pune la fiert cu 1 l de borș de putină, sau cu apă cu sare.
Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la călit în ulei suficient, la foc mic, până devine transparentă.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când sfecla a fiert, se toarnă cu tot cu borș în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se mai lasă un clocot, se adaugă ceapa călită cu uleiul în care s-a înmuiat și se condimentează cu sare, piper și cimbru. După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și se pune capacul la oală.
După un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie alături și cui îi place, cu mămăliguță caldă. Dacă nu este post, se poate adăuga în farfurie smântână (1-2 linguri) care îi va îmbunătăți mult gustul.
Daca vrei sa ai la indemana sfecla, din recolta proprie, pastreaz-o la borcan, dupa reteta de Sfecla rosie in otet
Salata de sfecla rosie se fasce atat de usor si-i asa de buna!
Stiai ca, din frunzele de la sfecla, poti prepara o Tarta Sarata?