Iata cum se prepara Reteta de ciorba cu mazare boabe si loboda, de post
Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile. Ceapa o tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele (sau îi dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință) iar țelina cubulețe mai mici. Tăiem roșiile și cartofii, cubulețe nu prea mari.
Sotăm ceapa și legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina) la foc iute, în uleiul încins în prealabil, după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele.
Într-o oală mare punem cca 4-5 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm crenguța de cimbru, legumele sotate și cartofii și lăsăm la fiert cam o oră. Verificăm înțepând cu o furculiță, dacă legumele sunt fierte, sau gustăm.
Observație: Dacă mazărea boabe este din conservă, o punem să stea în apă rece cam 30 minute, ca să tragă gustul de conservant. Mazărea o vom pune numai după ce au fiert cartofii și celelalte legume, ca să nu se zdrobească și lăsăm doar un clocot-două, ea fiind deja prefiartă. Dacă mazărea boabe este proaspătă, o vom pune la fiert, odată cu cartofii sau o vom fierbe separat.
Când legumele sunt fierte, punem loboda tocată mărunt și moarea de varză și mai lăsăm un clocot-două. Oprim focul și asezonăm cu condimente, după gust și punem și usturoiul pisat (sau tăiat feliuțe subțiri), pentru un plus de savoare. Tot acuma punem și verdeața de pătrunjel și/sau mărar, tocată mărunt. Punem capacul și lăsăm puțin ca să se amestece aromele!
Eu am servit ciorbița cu ardei iute și mămăliguță.
Poftă bună!
Vezi si reteta de Ciorba de loboda cu costita afumata