Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca

Postat de Constelatialeu in Prajituri
10 Dec 2022 | 4604 vizualizari
Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca

Incerc sa-mi aduc inapoi cheful de facut prajituri, chef fugit in lumea larga, asa ca azi am exersat, timid, o prajitura motata cu ce am avut la indemana ( noroc ca-s strangatoare si cam am pe ce pune mana cand ma apuca). Asadar si prin urmare sa tastez cat mai repede ce am prestat ca acusi imi fuge si memoria prin lume........ Pentru Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca, avem nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, unt, zahar, faina, coniac, fondant, ciocolata, smantana.

Ingrediente

  • Ingredientele pentru Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca
  • Blat- tava 18/22 cm
  • 4 oua medii
  • un praf de sare
  • 50 g unt cu 82%grasime
  • 150 g zahar tos
  • 120 g faina
  • 30 g cacao
  • Sirop
  • 500 ml apa
  • 1 lingura cu varf de zahar brun
  • 50 ml coniac Alexandrion
  • Crema
  • 200 g unt cu 82% grasime
  • 200 g fondant
  • Glazura ( pentru glazura n-am cantarit nimic, am pus din ochi cam cat am crezut eu ca imi ajunge sa glazurez )
  • fondant
  • ciocolata neagra Callebaut
  • 1-2 lingurite de sirop
  • Mot de frisca
  • cca 450 ml smantana pentru frisca 36% grasime- rece de la frigider
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • cacao pentru pudrat

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca

Blat : Am separat albusurile de galbenusuri, peste fiecare am presarat un praf de sare. Am pus sa se topeasca untul, 50 gr. Albusurile le-am batut spuma si am adaugat 100 g zahar, am continuat sa le bat pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am mixat cu 50 g zahar, apoi am adaugat untul topit si racit, amestecul obtinut l-am incorporat in bezea.La final am incorporat faina amestecata cu cacao si cernute,am amestecat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat tava cu hartie de copt, am turnat amestecul obtinut si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru ca 20-25 min ( am facut si testul scobitorii, e sfant si nu da gres ). Am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca bine. 

Sirop : Intr-un ibric am pus apa si zaharul si am pus la fiert, cand a dat in 2-3 clocoate, am stins focul si am lasat sa se raceasca bine, dupa care am adaugat coniacul.

Crema : Am mixat untul moale, separat am pus pe baie de abur fondantul sa se lichefieze, apoi l-am incorporat in untul moale, putin cate putin.O crema foarte buna, care se face repede si fara mari batai de cap. Eu mi-am facut si singura fondantul, acum ceva vreme, doar asa ca sa vad cum sta treaba. E o treaba destul de migaloasa, asa ca mi-am achizitionat fondant gata facut, l-am portionat in bucati de 500 g si l-am depozitat in frigider. Il folosesc cand am nevoie fara sa mai muncesc eu, nu ca nu-mi place sa o fac, doar ca unele chestii e bine sa le ai la indemana cand iti pica cheful de facut ceva bun dar nu ai timp mult la dispozitie. 

Frisca : Smantana pentru frisca am scos-o din frigider am pus-o intr-un bol inalt, am adaugat zaharul vanilat si am mixat pana am obtinut o frisca ferma.

Asamblare : Blatul racit l-am taiat in 3 parti, am insiropat bine prima parte de blat, am intins jumatate din crema, am nivelat si am pus al doilea blat pe care l-am siropat bine, am intins restul de crema si am nivelat, deasupra am pus al treilea blat ( inainte sa sectionez blatul, am taiat partea de deasupra care nu era uniforma). Cu un cutit cu lama lata si zimtata am portionat prajituta in 12 bucati aproximativ egale, am taiat margine care mi sa parut mai neuniforma.

Glazura : Am pus sa se topeasca, pe baie de abur, fondant cu ciocolata si am diluat cu un pic de sirop, pana am ajuns la consistenta dorita. Am luat fiecare prajitura in parte si am glazurat-o, am lasat sa se raceasca bine fiecare prajitura glazurata apoi cu ajutorul unui posh am facut niste alveole motate din frisca peste care am cernut cacao. Cam asa a stat treaba cu prajitura asta cu mot de frisca si cheful meu pierdut si un pic regasit.

Vezi si reteta de Amandine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura cu fondant si un mot de frisca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Prajitura "Razuita"

Postat de robert_badica

Prajitura "Razuita"

Zaharul se mixeaza cu ouale, pana ce devine o crema deschisa la culoare. Adaugam uleiul si amoniacul stins. Omogenizam. Peste amestecul rezultat, punem faina (pana obtinem un aluat tare). Impartim...

Citeste continuarea

Desert tarta cu mascarpone si frisca

Postat de Ksenya

Desert tarta cu mascarpone si frisca

  Biscuitii se zdrobesc intr-un blender, se adauga untul topit se amesteca.  Se  regleaza  inelul pentru montat tarte la   diametrul de 18 cm .  Se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.12.2022, 08:19
Delicioasa!
la 11.12.2022, 08:21
arata tare bine vreau si eu....
la 11.12.2022, 09:27
Un deliciu!
la 11.12.2022, 11:04
Imi place , mai ales ca e cu fondant!
la 13.12.2022, 13:58
Tare bună trebuie sa fie ...

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking