Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun

Postat de Constelatialeu in Torturi
24 Dec 2023 | 1243 vizualizari
Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun

Trebuie sa va povestesc cum a ajuns acest tort sa se transforme in Caliula lui Mos Craciun. Eu am avut in cap sa fac tortul lui Miha ( Dulciuri fel de fel), tort Cafe Latte, doar ca eu nu l-am vrut in straturi , l-am vrut marmotat. Pana aici toate bune si frumoase, mai putin faza pe care o stiu de ani de zile -- ai rabdare, ai rabdare si ai rabdare-- faza pe care n-am respectat-o din cauza de cap in nori sau habar nu am de ce. Pana la punctul cu ai rabdare, se va vedea si in poze, au mers toate ca la carte, apoi totul a luat-o la vale la propriu, au inceput sa curga cremele valuri, valuri de a fost nevoie sa improvizez pe repede inainte o solutie salvatoare si asa a iesit Caciula lui Mos Craciun. In loc de un tort in forma rotunda a iesit un tort intr-un castron , forma care mi-a dat ideea ca poate sa semene cu o caciula daca o sa-l imbrac in frisca rosie- mai mult spre roz- si o sa-i pun un mot de frisca alba. Cam asta este istoria caciulii lui Mos Craciun, importatnt este sa gasesti solutii si sa nu risipesti bunatate de ingrediente doar ca ai fost natafleata si te-ai grabit....Sa va fie cu bine , sarbatori zambitoare ! ''Retete pentru masa de Craciun '' Pentru Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun sunt necesare cateva ingrediente: oua, zahar, faina, lapte, ciocolata, frisca.

Ingrediente

  • Ingrediente Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
  • Blat -forma rotunda silicon 20 cm
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 varf lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema
  • 500 ml lapte cu 3,5% grasime
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 25 g gelatina - hidratata in apa rece
  • 100 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao
  • 100 g ciocolata alba Callebaut 28% cacao
  • 80 ml cafea espresso + 2 cubulete de zahar
  • 400 ml smatana pentru frisca 36% grasime
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Frisca pt. imbracat tortul
  • 200 ml smatana pt. frisca cu 36% grasime
  • 3 pliculete de zahar vanilat
  • colorant rosu

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun

Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am mixat 1-2 min impreuna cu uleiul, apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. Am adaugat cacao, faina si praful de copt cernute si le-am amestecat cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu putin ulei, am pus compozitia in forma, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 15 min . Am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca bine blatul.

Crema : Am pus  3 castroane pe masa de lucru, in fiecare castron am pus ciocolata alba, ciocolata neagra si cafeaua espresso. Gelatina am pus-o in apa rece sa se hidrateze, apa sa depaseasca 2 degete desupra gelatinei. Am batut 400 ml smatana pentru frisca cu zaharul vanilat, e suficient sa formam varfuri moi, nu e necesara o frisca foarte ferma. Intr-un castron de inox am pus galbenusurile cu zaharul, le-am mixat bine pana si-au dublat volumul, apoi am diluat cu lapte. Am asezat castronul pe baia de abur si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase compozitia. Am luat vasul de pe baia de abur, l-am lasat cca 5-6 min apoi am incorporat gelatina hidratata. Am impartit compozitia in 3 parti egale si am turnat-o in fiecare castron cu ciocolata si cafea, am omogenizat bine pana ce ciocolata a devenit fluida. Am mai lasat cca 10 min si am incorporat si frisca impartita in 3 parti egale. Dupa care n-am mai avut rabdare si m-am pus sa montez tortul, pentru ca eu nu imi doream un tort in straturi ci unul marmotat, dar si asa trebuia sa am rabdare sa se mai intareasca putin cremele, era evident ca o sa-mi curga pe langa inelul de tort reglabil pe care l-am folosit sa asamblez tortul. Asa ca de aici a inceput distractia, am luat repede un castron de inox l-am imbracat in folie alimentara si am turnat rapid amestecul de creme, am lasat castronul la rece, afara, cca 1/2 ora dupa care am asezat si blatul ( era deja imbibat cu crema , gata insiropat), am acoperit cu folia alimentara si am lasat la rece pana a doua zi. A doua zi am rasturnat pe un platou tortul, am pregatit frisca, am mixat 200 ml smatana pt. frisca cu zaharul vanilat pana am obtinut o frisca ferma, am oprit intr-un posh putina frisca alba, cat sa fac un mot la caciula, restul de frisca l-am colorat cu colorant rosu. Am ornat tortul cu frisca rosie si alba si asa am format Caciula mosului. Acum poate sa vina Mos Craciun cu daruri multe, eu ii daruiesc caciula noua cu aroma de cafe Latte si alte dichisuri.....

 

Vezi si reteta de Tort Buturuga de Craciun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Amandina

Postat de Oana

Desert tort Amandina

Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir subtire apa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana devin cremoase si se le...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de cafea, lime si jeleu de visine

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu crema de cafea, lime si jeleu de visine

Blatul: Separati ouale, mixati galbenusurile cu zaharul, apoi adaugati uleiul, iaurtul si vanilia. Incorporati faina si praful de copt in compozitia de galbenusuri. Albusurile le bateti cu un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.12.2023, 19:20
la 24.12.2023, 19:47
Pfff, ce peripețiii! Bravo, pânăla urmă l-ai dovedit!
la 24.12.2023, 20:26
Craciun fericit!
la 24.12.2023, 20:28
Cat de dragalas a iesit! Lasa ca numai cine nu gateste, nu pateste.
la 24.12.2023, 21:11
Totul e bine cand se termina cu bine! hai ca a iesit super!

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking