Reteta de tort cu mere si nuci

Postat de oanapl in Torturi
29 Noi 2023 | 1937 vizualizari
Reteta de tort cu mere si nuci

"Culori de toamnă în bucate." Vă invit la o felie de tort delicios, foarte ușor de pregătit. Combinația de mere cu blat de nuci, pentru mine e curcubeu pe cerul gurii. Eu m-am inspirat de la Andreea chineesefood.  Pentru Reteta de tort cu mere si nuci sunt necesare ingredientele: faina, oua, zahar, mere, nuci, ulei, mascarpone, frisca.

Ingrediente

  • Ingredientele pentru Reteta de tort cu mere si nuci
  • Pentru blat:
  • 3 ouă
  • 80 g zahăr (40 g pentru albușuri, 40 pentru gălbenușuri)
  • 50 ml ulei
  • 1 portocală (coaja rasa si sucul de la portocala)
  • 100 g nuci prăjite și măcinate
  • 1 praf sare
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 120 g făină
  • 5 g praf de copt
  • Pentru stratul de mere:
  • 1 kg mere
  • 50 g zahăr
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 100 ml suc de mere (făcut în casă sau cumpărat)
  • 30 g amidon
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 10g zahăr vanilat
  • 5 g gelatina granule (optional)
  • Pentru stratul de frisca:
  • 100 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 300 ml frișcă lichidă 30% grăsime

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de tort cu mere si nuci:

Pentru blatul cu nuci se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se unge cu ulei o formă de tort cu fund detașabil și se tapetează fundul cu hârtie de copt.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un vas se mixează albușurile cu un praf de sare până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă 40 g zahăr din cantitatea indicată la ingrediente și se continuă mixarea până când se obține o spumă lucioasă.

Separat, se mixează gălbenușurile împreună cu restul de 40 g de zahăr până când gălbenușurile se deschid la culoare. Se adaugă uleiul, coaja rasă de portocale, sucul stors de portocală și scorțișoara.
Se adaugă nucile, făina cernută împreună cu praful de copt și se amestecă ușor cu o spatulă. La final, se încorporează treptat albușurile, cu mișcări largi de sus în jos. 
Se toarnă compoziția în forma de tort pregătită, se nivelează și se dă la cuptorul încins pentru 30-35 de minute, până când trece testul scobitorii.

Se lasă blatul să se răcească pentru 10 minute în tavă, apoi se scoate pe un grătar să se răcească complet. Este posibil ca în timpul coacerii, blatul să facă o calotă în mijloc. O îndepărtați cu ajutorul unui cuțit, nivelând astfel blatul.

Pentru stratul de mere: se curăță merele de coajă și cotor și se taie cubulețe. Se pun merele într-o cratiță împreună cu sucul de lămâie și zahărul și se călesc merele până când sunt moi și pătrunse (dar nu piure!). Într-un vas se amestecă sucul de mere împreună cu amidonul, apoi  se toarnă peste merele din cratiță. Se amestecă totul bine și se mai lasă pe foc mic până când tot amestecul se îngroață. Se ia cratița de pe foc, se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă deoparte.

Dacă optați și pentru gelatină, hidratați gelatina în 3 linguri de apă, lăsați la hidratat 5 minute, apoi o topiți pe baie de aburi. Adaugați gelatina peste amestecul de mere cald și amestecați bine până când se omogenizează compoziția. Compoziția o veți monta peste blat ușor caldă, astfel încât să se stabilizeze bine peste blat.

Se pune blatul de nuci pe un platou, în interiorul unui inel reglabil de tort, tapetat cu folie de acetat. Peste blat se toarnă compoziția de mere ușor caldă. Se dă platoul la frigider pentru câteva ore sau cel mai bine, peste noapte.

Pentru stratul de frișcă: într-un vas se adaugă mascarpone împreună cu zahărul pudră și se mixează totul până când se obține o compoziție omogenă. La final se adaugă frișca lichidă și se mixează 2-3 minute până când se obține o compoziție spumoasă.

Se scoate platoul de la frigider, se îndepărteaza inelul de tort și folia de acetat și se fac moațe de frișcă, apoi se pune platoul la frigider, până în momentul servirii. Se poate pudra cu scorțișoară.

Vezi si reteta de Tort de mere cu crema de zahar ars.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort cu mere si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu coacaze rosii

Postat de Pungasa_Rogue

Tort cu coacaze rosii

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Blat: Se freaca untul intr-un castron pana cand devine cremos. Se adauga treptat zaharul, apoi ouale, unul cate unul. Se adauga esenta, apoi se...

Citeste continuarea

Tort cu crema ricotta

Postat de doralinda72

Tort cu crema ricotta

Punem intr-un bol biscuitii macinati, adaugam migdalele, untul si amestecam bine, apoi punem compozitia intr-o tava cu diametrul 24cm si indreptam bine cu o lingura, sa fie uniform. Punem la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2023, 23:43
la 30.11.2023, 09:03
un deliciu
la 30.11.2023, 17:16
Mulțumesc Vasile!
la 30.11.2023, 17:16
Mulțumesc Claudia!
la 30.11.2023, 18:42
O combinatie tare buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking