RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI

Postat de panacris in Prajituri
6 Dec 2015 | 5372 vizualizari
RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI

Zmeișorii au cam strâmbat din nas când am tăiat-o, vizual nu le-a inspirat încredere, dar când au gustat, au zâmbit, și au zis: ”ne aduce aminte de-o prăjitură de sărbători ce am degustat-o mai demult în Maramureș” ;) Ei chiar așa, m-am inspirat de la minunata Anca Roman, http://ilyanda.blogspot.ro/, care culmea e din Oradea ;)  http://www.bucataras.ro/retete/rulada-cu-crema-caramel-nuca-si-cafea-56197.html Multumesc Anca pentru inspirație ;)

Ingrediente

  • PENTRU FOAIA DE RULADĂ:
  • Ouă 7 bucăți,
  • Oțet 1 linguriță,
  • Zahăr tos 7 linguri,
  • Făină albă din grâu 000 7 linguri,
  • Pudră de cacao 3 linguri,
  • PENTRU CREMĂ:
  • Zahăr tos 5 linguri,
  • Unt 250 grame,
  • Nucă tocată 160 g,
  • Gălbenuș de ou 2 bucăți,
  • Dulceață din gutui 150 g.

Mod de preparare

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul. Apoi se adaugă zahărul tos, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă făina amestecându-se ușor, până ce se înglobează în aluat.

Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă cu ajutorul unui poș sau linguri diverse forme, apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 5 minute. În compoziția rămasă se adaugă pudra de cacao, apoi se amestecă ușor până ce se obține un aluat colorat uniform, apoi aluatul de cacao se toarnă peste formele coapte,  se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 230 grade. După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie, se scoate ușor foaia de pergament,  apoi se întoarce blatul pe un prosop de bucătărie umezit, se rulează fierbinte și se lasă la răcorit cca. 20 de minute.

PENTRU CREMĂ:

Într-un vas cu fundul gros se pun la topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Gălbenușurile se amestecă energic într-un castron cu 2 linguri de zahăr. După ce zahărul topit a prins culoarea caramelului, se ia de pe foc, se adaugă nucile tocate și se amestecă până ce se înglobează în zahărul caramel. Se adaugă untul și se pune din nou la foc mic, ca să se înglobeze bine untul, la final se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahărul, fierbându-se la foc mic, până se îngroașe crema. Se lasă la răcorit cca. 25 de minute. După ce s-a răcit rulada și crema se începe ansamblarea. Se unge foaia cu un strat generos de dulceață din gutui, apoi se adaugă crema, se întinde cu lama unui cuțit ca să se uniformizeze. Se rulează strâns foaia, se înfoliază cu folie alimentară, se leagă strâns la capete, apoi se pune la rece până a doua zi. Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura cu capsuni si crema de vanilie

Postat de oanapl

Desert prajitura cu capsuni si crema de vanilie

Pentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din...

Citeste continuarea

Prajituri cu menta, crema de vanilie si capsuni

Postat de rocsi_1612

Prajituri cu menta, crema de vanilie si capsuni

Blatul: Ouale le mixam spuma impreuna cu zaharul, apoi cu uleiul. Adaugam faina, praful de copt, cacaoa si le incorporam, iar la final esenta de menta. Ungem o tava mare de aragaz cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.12.2015, 17:57
O bunătate de ruladă!
la 06.12.2015, 18:00
bunaciune!
la 06.12.2015, 18:00
super delicioasa!
la 06.12.2015, 18:02
Numai cand citesti titlul si inghit in sec
la 06.12.2015, 18:15
D-apoi Oradea e în Bihor, nu în Maramu'. ) Mie tocmai cum arată îmi place.

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking