Începem prin a face aluatul.
Facem maiaua din laptele călduţ cu puţin zahăr şi drojdie. Se presară puţină făină şi se lasă la dospit preţ de 30 de minute.
Făina o cernem, o punem într-un vas mare, facem o gaură în mijlocul ei, turnăm zahărul, punem maiaua, punem untul topit şi zahărul vanilat.
Amestecăm luând dinspre margini spre interior şi frâmântăm bine până când iese un aluat uşor de modelat şi nelipicios.
Se acoperă vasul cu un prosop şi se dă la dospit într-un loc cald, timp de 50 de minute.
Între timp pregătim merele:
Dăm merele pe răzătoare, pe ochiurile mari, şi le amestecăm cu zahăr după gust.
După ce aluatul a crescut, începem asamblarea ruladelor.
Împărţim aluatul în 3 părţi egale şi la fel facem şi cu umplutura.
Se întinde fiecare foaie pe rând (în formă de dreptunghi), se pune umplutură cu mere şi se rulează. Repetăm procedeul şi cu celelalte ouă rulade.
Se aşează înr-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet.
Peste rulade punem cubuleţe cu unt şi presărăm zahăr.
Se coc la foc mic, în partea de sus a cuptorului, până când se rumenesc frumos.
Se taie după ce s-au răcit puţin.
Poftă bună!