Salam de casa, reteta traditionala delicioasa

Postat de miha in Mezel de casa
13 Dec 2009 | 78503 vizualizari
Salam de casa, reteta traditionala delicioasa

Salam de casa, reteta traditionala delicioasa Descopera reteta traditionala de salam de casa, o delicatesa autentica si savuroasa. Aceasta reteta delicioasa iti permite sa prepari mezeluri de casa, fara aditivi si conservanti, avand control total asupra ingredientelor. Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: carne de porc, carne de vita, slanina, condimente

Ingrediente

Ingrediente pentru Salam de casa, reteta traditionala delicioasa:

  • 1 kg de carne de porc se adauga 
  • 200 - 300 gr carne vita
  • slanina
  • 20-25 g sare si 1 g de silitra.
  • condimente

Mod de preparare

Cum se prepara Salam de casa, reteta traditionala delicioasa:

Salamul poate fi preparat si in casa in sezonul rece. Pentru acesta este nevoie de 2 feluri de carne, de porc si vita, si de slanina. La 1 kg de carne de porc se adauga 20-25 g sare si 1 g de silitra.

Carnea de porc se taie cubulete de 30-40g fiecare, se freaca bine cu sarea amestecata cu silitra, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, se asaza bucatelele de carne cat mai strans posibil pentru a nu ramane locuri goale, se acopera si se tine timp de 3 zile la temperatura de 8 grade, maxim 10.

Intre timp se prepara carnea de vita, in proportie de 250-300 g la fiecare kg de carne de porc. Carnea de vita se curata de pielite si tendoane si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga la fiecare kg de carne tocata 20-25 g sare, 10 g piper pisat, 30 g usturoi zdrobit fara zeama si 1 g de nucsoara.

Dupa ce tocatura a fost bine framantata se adauga carnea de porc, totul se amesteca din nou si se umplu matele de vita. Marimea salamului gata preparat trebuie sa fie de maxim 8 cm in diametru. Umplerea se face indesat, pentru a nu ramane nici un spatiu gol. Eventualele goluri de aer se vor intepa cu acul.

Salamurile trebuie sa fie umplute la aceeasi lungime, apoi bine legate la capetesau/si la mijloc. Se sterg si se lasa agatate pentru zvantare , apoi se pun pentru 2-3 zile la afumat.

Dupa afumare se pregateste apa fiarta intr-un vas adanc, se introduc salamurile si se fierb la foc mic timp de 1 ora, la 75-80 de grade, asezate pe verticala.

Se scot din apa, se streg bine, se zvanta si se pun din nou la afumat pentru 24 de ore.

Se pastreaza agatate intr-o incapere uscata si racoroasa. Din timp in timp salamurile se sterg  cu o carpa inmuiata in ulei de mustar iute care le fereste de mucegai si microbi.

Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.

Pentru perioada sarbatorilor va recomandam si reteta Toba de casa sau Carnati de casa

Va mai recomandam si Muschiulet de porc la cuptor- mezel de casa

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de casa, reteta traditionala delicioasa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (1)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Caltabosi /cartabosi de casa

Postat de mihaelar63

Caltabosi /cartabosi de casa

Pentru inceput, se curata bine maruntaiele de porc de zgarciuri. Se indeparteaza cu grija fierea [bila ] de pe ficat. Rinichii se despica in doua, se curata bine si se spala...

Citeste continuarea

Carnati de casa

Postat de Dya

Carnati de casa

Carnea se toaca, se adauga condimentele si usturoiul pisat si se omogenizeaza compozitia.  Se lasa la rece, peste noapte, intr-un vas acoperit, pentru a se aromatiza uniform.  Daca este...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2014, 07:06

Vezi toate comentariile (1)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking