Curatam si spalam bine legumele si fructele.
Varza o tocam fideluta, dar ceva mai mare decat la o salata obisnuita,
Morcovii si castravetii ii taiem rondele, sfecla si telina, curatate de coaja, le taiem in 4 si le feliem subtire.
Usturoiul il curatam si taiem rondele fiecare catel in parte.
Gogosarii ii taiem julien.
Gutuia si merele le feliem, dupa ce le-am inlaturat cotoarele, iar conopida o desfacem in buchetele mici.
Separam boabele de struguri, de codite si le adaugam in vas, iar frunzele de telina le rupem impreuna cu lujerii si le amestecam printre ingrediente.
Amestecam toate ingredientele intr-un vas incapator.
Intr-un alt vas, pe foc, punem apa, otetul, sarea, zaharul, condimentele pentru muraturi si foile de dafin.
Lasam totul sa fiarba pana se dizolva zaharul si sarea, apoi strecuram lichidul si il adaugam peste ingredientele din vas, amestecandu-le usor.
Le lasam asa in lichid cateva minute (5-10) pana se mai racesc putin, apoi le scurgem bine si le asezam in borcane.
Le indesam usor sa nu le strivim si le acoperim cu lichidul caldut, apoi infiletam capacele la borcane si le impaturim sa mai stea caldute o vreme, dupa care le trecem in camara.