Salata de fructe exotice (II)

Postat de RODIMUR in Salate
16 Mar 2018 | 3490 vizualizari
Salata de fructe exotice (II)

La noi, salata de fructe exotice se face mai ales iarna, pentru că materia primă este ușor de găsit și în perfectă stare. Cum se încălzește vremea, portocalele, grapefruit-ul și alte fructe exotice devin mai uscate și mai puțin căutate. În fapt, aceste fructe mai sunt numite "exotice" în virtutea obișnuinței, pentru că ele se găsesc de mult timp în magazinele noastre... Cum adeseori cumpărăm mai multe fructe decât putem mânca, înainte să se deprecieze, este recomandabil să facem salate de fructe, răcoroase, dulci (atât cât trebuie) și aromate. Toate aceste calități fac absolut de prisos alte adaosuri precum: frișca, smântâna, iaurtul, ciocolata, zahărul sub toate formele, ornamentele fel de fel... pe care uneori suntem tentați să le punem în salatele de fructe, pentru ameliorarea savorii.  

Ingrediente

  • 2 portocale
  • 2 banane
  • 2 kiwi
  • 2 mandarine
  • 1 grapefruit
  • 300 grame de ananas din conservă
  • 50 grame de stafide
  • 50 ml lichior de portocale preparat în casă
  • 50 ml sirop de ananas
  • Pentru dressing Navidad:
  • 2 lingurițe ulei de alune de pădure
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • 2 lingurițe de miere lichidă

Mod de preparare

Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine aceste ingrediente până devin o emulsie, după care se adaugă siropul de ananas și lichiorul de portocale. Eu am folosit lichior de portocale preparat în casă:

(https://www.bucataras.ro/retete/lichior-de-portocale-86058.html)

Portocalele, grapefruit-ul și mandarinele se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, după care se clătesc cu apă rece și se șterg cu un prosop de hârtie.

În bolul în care se află dressing-ul pentru salată se pun fructele, după cum urmează:

Portocalele se curăță de coji, se desfac felii și se taie fiecare în două, sau trei bucăți. 

Grapefruit-ul se curăță de coji și de pielițele care sunt amare, se feliază și se taie, de asemenea fiecare în două-trei bucăți.

Mandarinele se curăță de coji, se feliază și se înjumătățesc.

Se curăță bananele de coji și se taie rondele.

Fructele kiwi se curăță de coji, se înjumătățesc și apoi se taie semirondele.

Ananasul, dacă este rondele în cutia de conserve, se va tăia în bucăți mai mici.

Se adaugă stafidele, după care se amestecă fructele ușor în bol, de jos, în sus, pentru a le împregna cu dressing-ul menit să prevină oxidarea rapidă a fructelor și să pună în evidență aromele exotice. 

Înainte de servire, salata de fructe se ține 15 minute la frigider.

Se poate servi și imediat, în cupe răcite în prealabil la frigider, dacă există riscul îmbolnăvirii).

Redau în finalul rețetei de salată de fructe exotice și rețeta pentru dressing pe care Navidad a binevoit să mi-o recomande și pe care am valorificat-o aici:

"Noi facem intotdeauna la salatele de fructe un "dressing" de baza, din 1 lgt. de ulei (neaparat neutral, noi folosim cel mai des din samburi de struguri), 1 lgt. de zeama de lamaie si 1 lgt. de miere, pe care le frecam pana la emulsionare pe fundul castronului in care se va prepara salata; apoi adaugam "lichidele" (sirop, alcool, suc de fructe etc) si omogenizam; si apoi punem fructele taiate dupa preferinta si amestecam totul usor, de jos in sus, ca la orice salata. Acest dressing previne oxidarea rapida a fructelor, iar uleiul intensifica incredibil toate aromele (care sunt in mare majoritate "uleiuri volatile" ) si favorizeaza in acelasi timp, resorbtia vitaminelor liposolubile." 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de fructe exotice (II)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Salata hawaiana

Postat de ela2015

Salata hawaiana

Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Tăiem rondelele de ananas în bucăţi potrivit de mici ( puteţi folosiţi compot de ananas bucăţi, bine scurs de suc). ...

Citeste continuarea

Salată de paste cu legume proaspete

Postat de CameliaComan

Salată de paste cu legume proaspete

Prima dată trebuie să fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp spălăm legumele. Tocăm ardeiul, gogoșarii si ceapa feliuțe. Roșiile și castravetele se taie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.03.2018, 19:52
la 16.03.2018, 20:13
Minunata!
la 16.03.2018, 20:22
Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri!
la 16.03.2018, 20:52
Aromata, plina de vitamine , minunata!
la 16.03.2018, 20:57
A trecut ceva timp de cand nu am mai servit o asa portie de vitamine si plina de arome! Imi place mult!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking