Ingrediente
- 1 kg sfeclă roșie
- 1-2 rădăcini de hrean (după gust)
- 1 lingură sare mare, neiodată
- 100-150 ml oțet din vin de 9 grade
- 350-400 ml apă
- 1 lingură de zahăr sau miere (opțional)
- piper măcinat (opțional)
- ulei de măsline (opțional)
Mod de preparare
Sfecla roșie se spală foarte bine și se usucă, apoi fiecare bucată se împăturește în folie de aluminiu. Se pune sfecla în cuptorul bine încins și se lasă între 30 și 60 de minute, în funcție de mărimea ei. Le puteți verifica dacă sunt coapte, înțepând cu furculița sau cu o scobitoare. Când intră ușor, înseamnă că sfecla este coaptă. După ce s-au răcit, se desfac din folie, se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare (sau se taie felii, sau cubulețe). Sfecla poate fi și fiartă, cca 20-30 minute, în funcție de mărime. Eu prefer sfecla coaptă la cuptor, deoarece salata este mult mai gustoasă.
Hreanul l-am pus să stea în apă rece, câteva ore pentru ca să se hidrateze și să fie mai ușor de curățat. Curățăm și spălăm bine hreanul. Dăm hreanul prin răzătoarea mică, amestecăm cu sfecla roșie și punem în borcane.
Dizolvăm sarea în apă fierbinte, amestecăm cu oţetul şi turnăm peste sfeclă. Capsăm borcanele şi le punem în cămară, la loc răcoros până la servire.
Hreanul nu dă doar aroma sa specifică, ci acţionează și ca un conservant alături de oţet. De aceea borcanele cu salată de sfeclă nu mai trebuie sterilizate suplimentar.
Unii mai adaugă zahăr sau miere dar eu prefer dulceaţa naturală a sfeclei. Când serviți salata, puteți adăuga piper măcinat şi eventual puţin ulei de măsline.
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de sfecla rosie la cuptor, cu hrean" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
|