Ingrediente
- 4 cartofi roz, medii
- 1/2 țelină mare
- 2 morcovi mari
- 1 ceapă roșie mică
- 4-6 codițe de ceapă verde
- 250-300 grame de ciupercuțe conservate, întregi
- sare
- piper
- Pentru dressing:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1-2 lingurițe de oțet balsamic
- 1/4 linguriță de sare extrafină
- 1/2 linguriță de zahăr tos
- Pentru maioneza de cartofi:
- 1 cartof fiert
- 1 linguriță încărcată de muștar clasic
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de zeamă de lămâie
- sare
Mod de preparare
Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți, se lasă să se răcorească și se decojesc.
Se curăță morcovii și țelina, după care se pun la fiert în apă cu sare. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apă și se lasă să se răcorească.
Ciupercuțele se scot din borcan, se strecoară, se clătesc în mai multe ape și apoi se lasă să se scurgă.
Se curăță ceapa roșie, se spală și se taie. Se spală codițele de ceapă verde și se taie rondele.
Se prepară dressing-ul, mixând până la dizolvarea zahărului tos.
Morcovii fierți și țelina se dau prin răzătoarea mare, se amestecă bine, se adaugă dressing-ul și după omogenizare se lasă 7-8 minute să se pătrundă, după care se pun pe un platou rotund și se nivelează.
Un cartof fiert se mixează fin pentru maioneză. Se adaugă muștarul, apoi: uleiul, zeama de lămâie, sarea și piperul și se mixează până la uniformizare. În această maioneză (mai groasă, decât cea cunoscută) se adaugă ceilalți cartofi fierți, răzuiți pe răzătoarea mare și ceapa roșie tăiată mărunt. Se condimentează cu sare și pier și se omogenizează compoziția.
Se amestecă pentru omogenizare, iar apoi compoziția se pune sub forma unui al doilea strat peste cel de morcovi și țelină. Se netezește/nivelează și se presară deasupra rondele din codițe de ceapă.
Deasupra celor două straturi de salată se aranjează ciupercuțele și se mai adaugă frunze de pătrunjel, de jur împrejurul lor.
Se poate servi imediat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Poienita cu ciuperci, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
|