Sarmale cu ficat de pasare si varza murata

Postat de ctlina in Mancaruri cu carne
30 Dec 2015 | 3180 vizualizari
Sarmale cu ficat de pasare si varza murata

Va propun o reteta de sarmale  diferita cu orez negru, ficat de pasare si varza murata.   Ce este orezul negru? Legenda spune ca orezul negru era atat de rar incat era consumat numai de catre imparatii Chinei. Datorita calitatilor sale nutritionale, orezul negru a fost denumit "Orezul Interzis", iar poporul chinez nu avea voie sa consume acest tip de orez. Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti. Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele B si E. Orezul negru isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure. Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru . Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural. Orezul negru este si o sursa importanta de minerale, fibre si are proprietati nutritionale asemanatoare orezului brun. O lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine. Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti. Dupa orezul alb, cel mai folosit orez la scara internationala este cel brun. Orezul brun contine cantitati insemnate de vitamina E si antioxidanti. Nutrientii din orezul brun lupta impotriva colesterolului rau si este de ajutor in tratarea bolilor de inima. Studiile cercetatorilor au aratat insa ca orezul negru este mult mai sanatos decat cel brun. Datorita pigmentilor sai speciali care pot produce o varietate de culori, de la roz la negru, orezul negru poate fi o alternativa sanatoasa la colorarea alimentelor. In prezent, orezul negru este consumat la scara larga in Asia, insa incepe sa patrunda si pe pietele din Europa si America. Este folosit pentru decor, la prepararea taitelor si a budincilor. Orezul negru este folosit si la sushi. Orezul negru, cu bobul integral, este mai greu de gatit decat orezul obisnuit. Trebuie depozitat la frigider sau intr-un loc racoros si consumat in timp de trei luni de la deschiderea cutiei. Inainte de a fi gatit, orezul trebuie spalat foarte bine. Este recomandat sa se lase la inmuiat cel putin o ora. Acest lucru va diminua timpul de gatit. Ca regula generala de gatit, la fiecare cana de orez se adauga doua cani de apa si se lasa la fiert timp de 30 de minute, daca a fost inmuiat. In cazul inc are nu a fost inmuiat inainte, se va lasa la pe foc timp de o ora. Datorita pigmentilor puternici, orezul negru va colora legumele si mancarurile cu care este combinat. Pentru deserturi, orezul este folosit in general in combinatie cu lapte de cocos , zahar si apa pentru a forma o budinca dulce. Sursa: http://sanatate.acasa.ro/

Ingrediente

  • 40 foi de varza murata
  • 350- 400 gr ficat de pasare bio
  • 400 gr orez negru fiert
  • 1 ceapa mare (sau 2 mici)
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • cimbru, dafin, susan

Mod de preparare

Curatam si taiem ceapa marunt.

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam ficatul de pasare taiat bucatele.

Il calim bine pe toate partile, adaugam 10 cl de apa, bulionul de rosii, amestecam.

Lasam pe foc pana cand apa se evapora. Punem orezul fiert, patrunjelul tocat si susanul. Amestecam si lasam sa se raceasca.

Verificati daca mai trebuie sare sau piper.

Spalam bine cu apa rece foile de varza.

Facem sarmalele si le asezam in vasul pentru cuptor.

Le acoperim cu apa si cu foile ramase.

Punem cimbrul si dafinul. Dam la cuptor pentru cca 1 ora. Verificam si ajutam apa daca este nevoie.

Varza trebuie sa fie fiarta.

Se servesc fierbinti cu mamaliga si smantana.

Pofta Buna!!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu ficat de pasare si varza murata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tajine cu chiftele (reteta video)

Postat de JamilaCuisine

Tajine cu chiftele (reteta video)

Punem intr-un bol carnea tocata, adaugam putina ceapa verde tocata, jumatatea din cantitatea de patrunjel si jumatate din cantitatea de condimente, punem sare si putin ulei de masline si amestecam...

Citeste continuarea

Chiftelute cu sos

Postat de Dya

Chiftelute cu sos

Se pregatesc chiftelutele asa cum va doriti. O sugestie o gasiti aici Chiftelute cu susan . Se toaca ceapa si usturoiul si se calesc in ulei pana devin translucide. Se condimenteaza dupa...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 30.12.2015, 14:16
Interesant ,nu am ami auzit pana acum
la 30.12.2015, 14:44
la 30.12.2015, 15:41
Interesantă rețetă!
la 30.12.2015, 15:45
Interesant !
la 30.12.2015, 17:02

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking