Sarmale cu jumări

Postat de ionix in Porc
8 Mar 2010 | 9822 vizualizari
Sarmale cu jumări

Reteta o avem de la bunica mea, de prin judetul Iasi, si le-am facut impreuna cu mama mea… doar tatal meu mananca sarmalele astea :D cand eram mica mancam la tara si-mi placeau foarte mult :p

Ingrediente

 

  • 1 kg slanina impanata cu carnita
  • 300 g slaninuta afumata impanata
  • 6 cepe
  • 1 ardei gras
  • 3 morcovi
  • 400 g orez
  • O varza murata
  • Sare, piper
  • Cimbru
  • 3 linguri cu paste de tomate
  • 2 linguri cu ulei

 

Mod de preparare

 

Varza se lasa la desarat.

Slaninuta impanata se taie cubulete, nu foarte mici, si se pun intr-un ceaun incins.

Se lasa la prajit, ele o sa lase untura proprie, pana cand se rumenesc un pic.

Trebuie sa amestecam in jumari din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul ceaunului sis a se arda.

Dupa ce jumarile s-au facut se scot pe un servetel, ca sa absoarba untura.

Intre timp, taiem ardeiul si cepele cubulete iar morcovul se da pe razatoare.

Intr-o cratita punem la incins uleiul si peste punem legumele la calit.

Cand sunt aproape calite punem pasta de tomate si amestecam bine.

Peste legumele calite punem jumarile scurse de untura si amestecam bine bine.

Orezul il punem la umflat la foc mic cu 200 ml apa.

Dupa ce am facut orezul amestecam cu compozitia de jumari cu legumele calite.

Punem sare, piper si cimbru dupa gust.

Cu aceasta compozitie facem sarmalutele cu varza.

Eu le-am facut intr-un ceaun mare.

Pe fundul ceaunului se pune o farfurie cu fundu-n sus iar peste farfurie varza tocata.

Asezam sarmalutele iar printre randuri punem slaninuta afumata, taiata feliute.

Deasupra se pun iar frunze de varza taiate.

Punem apa in ¾ din ceaun si punem la foc mediu pe aragaz. Trebuie din cand in cand sa miscam ceaunul ca si cum il invartim pentru a se amesteca bine gusturile.

Cand sunt aproape facute le dam 30 de min la cuptor. Eu le-am fiert 6 ore :D

Se mananca cu ardei iuti iuti, pentru a taia greata de la jumari.:D

 

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu jumări" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale cu pasat

Postat de nico_nico

Sarmale cu pasat

Varza se desface in frunze si se lasa la desarat in cateva ape reci. Carnea se toaca, jumarile si sunca se taie cubulete. Ceapa se curata, se taie cubulete mici si se caleste putin. Pasatul se...

Citeste continuarea

Sarmale oltenesti

Postat de sasha

Sarmale oltenesti

Se spala carnea si se taie cuburi mici. Jumarile se dau prin masina de tocat. Se curata ceapa si se toaca. Se caleste ceapa cu carnea si orezul. Se lasa la racit. Intre timp tocam patrunjelul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2010, 16:48
vaiii ce pofta imi e de niste sarmalute, trebuie sa fac si eu k mor de pofta, pana una alta salivez si eu aici
la 08.03.2010, 17:09
taica-tau stie ce e bun, nici eu nu mananc carne de porc decat o data la 5, 6 ani (chiar asa cum citesti nu exagerez) dar cred ca sunt fff gustoase.
la 08.03.2010, 17:46
la 08.03.2010, 17:49
N-am mai mancat sarmale "porcoase" de multa vreme...
la 08.03.2010, 20:48
Rivka, dar de ce nu mananci? din cauza ca e grasa? eu te sfatuiesc sa mananci muschi de porc pentru ca de cele mai multe ori, mai ales cand e vorba de cel din comert, este mai slab decat cel de vita mama e bolnava de cancer iar doctorul ei i-a spus ca e o prostie cine sustine ca toata vita e mai slaba decat porcul da, porcul este gras daca mananci jumari de astea

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking