Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Postat de Ksenya in Mancaruri cu carne
24 Sep 2018 | 5255 vizualizari
Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi  pe  lemne

Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le  o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani. Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale  pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri. Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp. Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul  si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.

Ingrediente

  • Pentru oala mea de 8 l am folosit
  • 1,5 kg pulpa porc
  • 1 kg pulpa vita
  • 400 gr burta porc
  • 1 cana mare orez rotund
  • 1 cana mica untura de pasare (rata,gasca,gaina)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg rosii
  • Piper
  • Cimbru
  • Marar (optional)
  • Ceapa verde
  • Sare
  • 1 cana de bors de putina daca varza este dulce
  • 1 capatina varza dulce aleasa pentru sarmale
  • Frunze de vita
  • 5-6 Bucati de sorici afumati
  • Tije de marar uscat

Mod de preparare

Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata.

Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul.

Ceapa am tocat-o  si am calit-o cu putina untura de pasare pana ceapa s-a caramelizat foarte usor.

Rosiile le-am dat prin razatoare si le-am scazut intr-o tigaie pana s-au ingrosat ca un bullion mai gros.

Am lasat totul la racit (ceapa si rosiile) si am adaugat apoi carnea, orezul, mararul verde, ceapa verde, amestecam, potrivim de sare si piper. Umplutura este gata.

La baza oalei am pus untura de pasare, am facut un pat de tije de marar, apoi am captusit cu partea tare de la frunzele de varza si am inceput  sa asez sarmalele in straturi. Intre ele si cate o bucata de sorici.

Eu incep mereu cu cele de vita.

Intre straturi am pus cateva bucati de soricisi o crenguta de cimbru.

La sfarsi am facut un capac din foi de varza si am turnat cana de bors, am completat cu apa, atat cat sa acopere bine sarmalele si le-am dat la cuptor pana a 2-a zi.

 

 

 Se servesc cu smantana ,mamaliga si ardei iute .

O nebunie!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varză cu ciolan afumat

Postat de portiadelumina

Varză cu ciolan afumat

Modul de preparare este foarte simplu. Am ales să pun un ardei şi o ceapă la călit, pentru că dă un gust deosebit preparatului, fără a schimba cumva gustul final, fiindcă  nu sunt...

Citeste continuarea

Fasole verde cu ciocănele de pui la Multicooker

Postat de panacris

Fasole verde cu ciocănele de pui la Multicooker

Multicooker-ul se conectează la sursa de curent, se apasă tasta Meniu, apoi se programează FRY pentr cca. 10 minute,se adaugă uleiul de rapiță și șase  ciocănelele curățate și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2018, 19:32
la 24.09.2018, 19:44
Wooow! Mai mult decat perfecte! Incerc sa-mi imaginez gustul si inghit in sec Ce sa zic? Felicitari celor care mai au inca astfel de cuptoare! Cat despre sarmale...de obicei nu-mi plac mancarururile grase, dar la aceasta reteta consider ca, grasimea este esentiala. Fara putina grasime sarmalele nu au gust, desigur, este parerea mea... Perfecte cu carne in amestec si grasime de pasaret de casa. Bravo!!
la 24.09.2018, 20:11
Bune sarmale...!
la 24.09.2018, 20:27
bune bune
la 24.09.2018, 20:35
excelente, ce pofta mi-ai facut

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking