Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Postat de Ksenya in Mancaruri cu carne 24 Sep 2018 | 5266 vizualizari
Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani.
Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri.
Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp.
Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.
Inapoi la reteta
|