Sarmale muntenesti

Postat de Toamna07 in Mancaruri cu carne
14 Dec 2012 | 8765 vizualizari
Sarmale muntenesti

Copilaria redevine din ce in ce mai apropiata cu cat ne apropiem de iarna,in special de Craciun,de care ne leaga foarte multe amintiri frumoase.Amintirile incep de la pregatirile pentru Craciun si continua cu acea atmosfera de fiori,de asteptare,de dorinta,de surpriza pe care o aduce noaptea Craciunului. Craciunul inseamna inainte de toate,miros de brad ,de cozonac,de sarmale.:) Va propun o reteta de sarmale muntenesti pe care mama mea o prepara de ani multi.

Ingrediente

Ingrediente pentru 80 de sarmale:

  • 1,5 kg carne de porc tocata
  • foi de varza acra
  • 1 litru suc de rosii gros
  • 2 linguri de bulion
  • sunculita taraneasca
  • 400 g orez spalat si scurs
  • 2 cepe medii
  • cimbru,sare,piper,boia de ardei iute
  • crengute de marar uscat
  • frunze de dafin

Mod de preparare

Mod de preparare:

Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim usor ceapa tocata marunt,adaugam orezul,cimbru,sare si piper.Amestecam pana cand bobul de orez incepe sa se umfle.Peste aceasta compozitie punem cele doua linguri de bulion diluate in 1/2 cana de apa.Mai invartim putin lingura de lemn prin tigaie si dam la o parte sa se raceasca putin.
Adaugam orezul calit peste carnea tocata,punem si o cana plina de suc de rosii si amestecam compozitia.
Pentru a rezulta niste sarmale cu o compozitie pufoasa,nu cimentoasa, este nevoie sa adaugam suc de rosii cat este necesar ;pentru a simti carnea moale dar legata.

Asezonam carnea dupa gust si incepem sa formam sarmalutele.Luam carne cu o lingura si o punem in capatul  foitei de varza.Infasuram ruloul si la capete inchidem impingand cu degetul varza,spre interiorul sarmalei.
Daca varza este prea sarata,chiar si dupa spalare,avem grija sa adaugam mai putina sare la compozitie!
Daca foita de varza are pre multe nervuri(este cotoroasa) si nu reusiti sa infasurati,presati-o  usor cu un facalet.

Resturile de varza se toaca si se pun pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele.Peste ea adaugam felii subtiri de sunculita si apoi asezam un strat de sarmale.Stropim cu suc de rosii si presaram crengute de marar uscate,frunze de dafin.Continuam cu varza tocata,marar,sunculita,sarmale si suc de rosii.Putem inchide cu un ultim strat subtire de varza tocata.

Amestecam suc de rosii cu apa si adaugam peste sarmale,aproape sa le acopere.
Punem cratita pe aragaz pana incep sa fiarba apoi le dam la cuptor incins .
Dupa o ora scoatem o sarmaluta si o probam cu furculita;daca se rupe usor si ingredientele din interior sunt moi sunt gata.

Sunt exceptional de bune,se topesc in gura.:)

Pofta buna !

Sa aveti parte de sarbatori ca-n povesti alaturi de familie, pentru ca nimic nu se sarbatoreste in singuratate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale muntenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chiftele umplute cu ou / Oua scotiene

Postat de timea

Chiftele umplute cu ou / Oua scotiene

Mai intai punem ouale la fiert timp de 7-8 minute. Ouale trebuie sa fie fierte tari.Le luam de pe foc si le punem in apa rece 1-2 minute apoi le decojim.  Cartoful si morcovul le dam pe...

Citeste continuarea

Rulouri de dovlecei cu carne tocata

Postat de Meea

Rulouri de dovlecei cu carne tocata

 Sos cu carne:   Călim ceapa tăiată mărunt. Adăugăm carnea și o lăsăm la gătit până când își schimbă culoarea. Punem ciupercile și după 2-3 minute,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.12.2012, 13:33
imi plac sarmalele!
la 14.12.2012, 13:35
ce introducere frumoasa!!
la 14.12.2012, 13:36
Ador sarmalele!
la 14.12.2012, 13:38
la 14.12.2012, 13:38
bune,abia astepta sa fac si eu

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking