Sarmalute cu carne in foi de vita

Postat de ctlina in Mancaruri cu carne
14 Mai 2015 | 3057 vizualizari
Sarmalute cu carne in foi de vita

Cuvântul românesc „sarma” este probabil un împrumut din limba turcă (sarmak), unde are sensul „a înfășura, a înveli”. „ODA SARMALEI” DE PĂSTOREL TEODOREANU «Cum s-ar defini sarmaua? Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat somnul lung metamorfozic în butoiul de murat... Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii, imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii. O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână. O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă. Oponentă din principiu și un strașnic adversar pentru tot ce e dieta sau regim alimentar. Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată. Locatara principală ține-n spațiu tolerate, perle de piper picante, boabe de orez umflate. O prozaică'nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie. Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua. Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

Ingrediente

  • 50-60 foi de vita
  • 500 g carne de vita tocata
  • 250 g carne de porc tocata
  • 100 g orez
  • 1 ceapa mare (sau 2 mici)
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • cimbru, dafin

Mod de preparare

Curatam si taiem ceapa marunt.
Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.

Adaugam 10 cl de apa fiarta si lasam pe foc pana cand apa se evapora.

Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, pasta de rosii, sare si piper.

Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare sau piper.

Spalam bine cu apa rece foile de vita.

Incepem sa facem sarmalele.

Cans le-am terminat le acoperim cu apa si cu foile de vita ramase. Punem cimbrul si dafinul.

Le putem fierbe la oala minune (30 minute ) sau la foc mediu in jur de 1 ora.

Eu le pun la cuptor - 1h -1h10 minute la 200°C.Verificam apa si ajutam daca este nevoie. 

Servim cu mamaliguta calda si smantana. 

Pofta Buna!!!!! 

o alta varianta - de post cu quinoa

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute cu carne in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmalute in frunze de tei

Postat de panacris

Sarmalute in frunze de tei

Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se pune le dinstiut în ulei și puțină apă, până devine translucidă apoi se...

Citeste continuarea

Sarmalute in frunza de stevie

Postat de panacris

Sarmalute in frunza de stevie

Carnea de porc și cea de vită, se taie în bucăți potrivite și se macină la mașina de tocat carne. Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.05.2015, 14:54
Bune
la 14.05.2015, 14:57
la 14.05.2015, 15:02
la 14.05.2015, 15:19
Preferatele mele, in foi de vita!
la 14.05.2015, 15:20
ce bune sunt saramalutele astea

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking