Sarmalute in vas roman

Postat de pusikmea in Porc
30 Oct 2012 | 13351 vizualizari
Sarmalute in vas roman

In sfarsit am reusit sa-mi cumpar un vas roman, de fiecare data cand vedeam, imi ziceam " las' ca-mi cumpar alta data" dar de data asta cand l-am vazut nu l-am mai lasat jos si bine am facut. Gustul mancariilor facute in acest vas nu se compara cu nimic, este divin, cei care gatesc in el, stiu despre ce vorbesc. Trebuie sa stim ca acest vas este foarte pretentios, astfel o sa va dau cateva informatii despre el, deoarece eu inainte de al folosii am cautat peste tot pe net, informatii, pentru a nu avea surprize la sfarsit. "Inainte de fiecare utilizare, se scufunda atat vasul cat si capacul acestuia in apa rece, timp de 15-20 minute, pentru ca porii vasului sa se umple de apa. Astfel, in timpul prajirii, in vas se va crea un strat de aburi care participa la procesul de gatire. Vasul roman poate fi utilizat numai in cuptor, expunerea la foc deschis poate duce la craparea, fisurarea acestuia. Poate fi utilizat si in cuptorul cu microunde. Capacul se ia de pe vasul de lut cu ceva timp inainte de opri cuptorul, astfel carnea se rumeneste mai bine si mai frumos. Evitati racirea brusca a vasului. Se recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o placa de lemn sau pe un prosop uscat. Dupa utilizare vasul se spala in apa fierbinte, sarata, apoi se limpezeste bine si se lasa se se usuce timp de 24 ore. Dupa aceea, vasul se va pastra neacoperit (cele doua parti vor fi asezate invers una peste alta) intr-un loc de depozitare curat si aerisit. Din cauza utilizarii repetate, peretii vasului se vor pata, capatand o culoare mai inchisa; acest lucru nu va afecta in nici un fel mancarea gatita Oala de lut asigura: - pastrarea gusturilor naturale, delicioase ale alimentelor - obtinerea unor mancaruri sarace in grasimi - prepararea alimentelor in suc propriu, fara adaos de grasimi - economie de timp in bucatarie (nu necesita interventii de la introducerea in cuptor, pana la gatirea completa) Vasul roman este fabricat manual, din lut rezistent la foc, fara adaugarea altor materiale, fiind ars in cuptor electric automat, la o temperatura de 1000 grade C." Sursa celor spuse mai sus.http://www.retetabunicii.ro/oala-de-lut Pe fiecare vas exista instructiuni de folosire, insa dupa parerea mea, nu sunt de ajuns. Acestea fiind spuse sa va dau si reteta de sarmale, nu?!

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata de proc
  • 4 linguri de orez
  • o cana tocana de legume
  • 2 verze murate
  • slanina afumata
  • foi de dafin
  • cimbru
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se desfac frunzele de la varza, una cate una, de pe fiecare funza se taie cotorul.

Separat se taie slanina afumata.

Amestecam carnea cu orezul spalat bine, tocana de legume, sare, piper si cimbru.

Infasuram sarmalele.

Punem pe fundul vasului varza taiata marunt, slaninuta, 2-3 foi de dafin, cimbru, dupa care asezam sarmalutele una langa alta.

Deasupra punem varza tocata. Nu se pune apa, sarmalele vor fierbe in sus propriu!!!

Dam vasul la cuptor.

Atentie!!! Cuptorul nu trebuie incins inainte.

Timpul de gatire va dura mai mult, la inceput lasati focul mic, dupa care il puteti da mai mare, trebuie sa lasati capacul peste vas, il puteti scoate cu 30-40 de minute inainte de a le scoate din cuptor pentru a se rumenii deasupra.

Nu trebuie sa umblati prea des la cuptor.

Daca vasul este prea plin, va recomand sa puneti tava de la cuptor sub vas pentru a nu murdarii cuptorul.

Eu le-am mutat dupa ce au fost gata, intr-o alata oala, lasand vasul sa se aeriseasca bine, din cate am citit pe net daca le lasi sa se raceasca in vas, data viitoare cand vei vrea sa gatesti in el, mancarea va capata gustul a ceea ce ai gatit anterior.

Nu trebuie spalat cu detergent de vase!!!!!!!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in vas roman" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmalute cu carne de pui si curcan in vasul roman

Postat de gurita_ta2005

Sarmalute cu carne de pui si curcan in vasul roman

Se scoate cotorul de la varza murata si se scot cu grija foiile,se pun intr-un castron cu apa si se lasa cateva ore sau peste noapte. Ceapa se taie marunt si se pune la calit impreuna cu...

Citeste continuarea

Sarmalute in vas roman

Postat de corina241

Sarmalute in vas roman

Intr-un castron se amesteca toate ingredientele:carnea tocata,ceapa taiata marunt se caleste impreuna cu orezul pana cand devine aurie si amestecam continuu pentru ca orezul sa nu se prinda;punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.10.2012, 16:35
cat de apetisante sunt
la 30.10.2012, 16:40
nici eu nu prea folosesc vasul roman din dotare,cred ca din motive de lene dar acum mi-ai facut o pofta grozava de sarmale Danuto
la 30.10.2012, 16:41
Adina, multumesc, te servesc cu cateva
la 30.10.2012, 16:43
Dia, eu l-as fi folosit, doar ca nu aveam...acu' nu stiu cand o sa-l mai folosesc ca am stat pe langa ele o zi intreaga, din greseala mea evident
la 30.10.2012, 17:04
Super sarmalele in vasul roman! Eu il folosesc destul de des, mai ales la fripturi

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking