Savarina uriasa sau Baba au Rhum

Postat de simona72 in Prajituri
30 Iun 2013 | 6062 vizualizari
Savarina uriasa sau Baba au Rhum

Avind in vedere ca baietilor mei le plac mult savarinele am hotarit s-ai fac lui Bogdan o surpriza si sa-l rasplatesc dupa terminarea examenelor...asa ca am hotarit sa fac aceasta prajitura care nu exagerez cu nimic cind spun ca a iesit uriasa. A crescut asa de frumos aluatul incit a si iesit din forma de guguluf. Nu stiam ce sa fac cu el asa de mare...:)) Reteta am preluat-o de la bucatarasa noastra Doralinda care de cind am vazut-o la ea am avut dorinta de a o face. Multumesc Dora pt sfaturi...

Ingrediente

  • pt aluat:
  • 100 gr unt
  • 275 gr faina
  • 3 oua
  • 1/2 lingurita sare
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • coaja rasa de la o portocala
  • pt sirop:
  • sucul de la un compot(de mango am avut eu)
  • 300 ml apa
  • 200-250 gr zahar
  • 1 esenta rom sau un paharel cognac
  • pt umplut:
  • fructele de la compotul de mango
  • 1/2 pepene galben
  • 200 ml smintina pt frisca
  • 2 linguri brinza vaci(de la Lidl)
  • 2 linguri mascarpone
  • 3-4 linguri de zahar

Mod de preparare

In vasul robotului de bucatarie am pus faina, sarea si zaharul. Le-am amestecat cu o lingurita. Intr-o cana am pus drojdia, 2 linguri lapte caldut si 1 lingura de faina si am amestecat bine pina ce s-a dizolvat drojdia. Am adaugat si restul de lapte caldut, am pus astfel laptele cu drojdia peste faina, am adaugat ouale si am lasat robotul sa framinte aluatul cam 5 minute. Am topit untul, dar sa nu fie fierbinte si l-am pus peste aluatul din vas, am pus si coaja rasa de portocala si am lasat robotul sa-si faca treaba inca 10 minute. Aluatul seamana cu cel de cozonac, dar este mai moale, mai lipicios, sa nu va speriati si sa puneti mai multa faina. Mi-am uns mainile cu ulei precum si un castron, am pus aluatul in el, l-am acoperit cu un prosop de bucatarie si l-am lasat la loc caldut sa creasca 20 minute. (eu am pus castronul in cuptor si am dat la 50 grade)

Am pregatit o forma de guguluf, am uns-o cu ulei si am tapetat-o cu faina, iar dupa ce aluatul a crescut am pus aluatul in forma si l-am mai lasat sa creasca alte 20 minute. Am dat aluatul la cuptorul incins la 200 grade si in 20 minute a fost gata. (recomand 180 grade temperatura cuptorului si eventual 30 minute)

Pt sirop:am avut un compot de mango, am turnat sucul compotului intr-un vas, am mai adugat 300 ml apa, un paharel de cognac si 200-250 gr zahar. Lasati sa fiarba 5 minute siropul. Cind este doar caldut guguluful in forma (eu nu l-am scos din forma de guguluf), l-am intepat din loc in loc cu un bat de frigaruie. Am insiropat blatul cu tot siropul caldut si am lasat siropul sa intre in el cam 1-2 ore. Atunci l-am scos din forma si cind l-am vazut m-am speriat:)) Am zis: ce fac eu cu el asa de mare??? L-am taiat in doua pe orizontala(se puteau umple 2 prajituri)

Pt umplut: fructele le-am taiat cubulete, frisca am batut-o spuma cu zahar dupa gust, am pus cite 2 linguri de brinza de vaci si 2 linguri mascarpone (pt a se intari mai bine si a nu mai folosi intaritor de frisca). Am amestecat fructele cu frisca, am umplut primul blat, precum si gaura de la guguluf cu frisca cu fructe, am pus deasupra celalalt blat,am umplut bine gaura de la guguluf si am ornat cu putina dulceata de coacaze negre si feliute de fructe din compot.

A iesit o mega savarina uriasa si delicioasa. Pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarina uriasa sau Baba au Rhum" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Retete similare

Prajitura cu mure si blat "duo"

Postat de bylaura

Prajitura cu mure si blat "duo"

Se separa ouale, galbenusul se freaca cu uleiul turnat usor.  Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat, mixand bine pana se topeste....

Citeste continuarea

Cozonac de Craciun

Postat de RuxyRux

Cozonac de Craciun

Toate ingredientele se scot din timp de la rece deoarece avem nevoie sa ajunga la temperatura camerei. Cernem faina in vasul de framantat( neaparat va rog ca sa nu aveti surprize, va spune Stan...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.06.2013, 20:34
la 30.06.2013, 20:35
hmmm ce bun
la 30.06.2013, 20:38
Mmm am sosit si sper sa mai gasesc ceva
la 30.06.2013, 20:45
"Nu stiam ce sa fac cu el asa de mare"
super bunatate
la 30.06.2013, 20:50
Laura,serios...nu stiu daca voi din poze va dati seama cit este de mare....

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking