Silvoita in caldare

Postat de mimmi in Dulceata / Gem
17 Oct 2011 | 6832 vizualizari
Silvoita in caldare

Ingrediente

  • 30 kg prune bistrite
  • 3 kg zahar

Mod de preparare

Se spala bine prunele. Le scoatem samburii si se pun in caldarea de cupru,care a fost in prealabil unsa cu ulei pentru a nu se prinde de ea. In momentul in care se formeaza o pasta( se sfarma prunele) adaugam si zaharul.

Ne inarmam cu multa rabdare caci avem ceva timp de asteptat si purcedem la munca,se fierbe la foc mic. Noi am fiert la ea doua dupa-amieze,timp in care trebuie amestecat intr-una,deci nu e chiar asa usor. Am avut noroc cu ideea geniala a lui tata care a automatizat procedeul de amestecare:)). Pe vremea bunicii,la tara se strangeau mai multi vecini,fierbeau la ea de seara pana a doua zi in ceva vreme si se facea la foc de lemne. Se fierbea pana ajungea de consistenta marmeladei,nu se adauga zahar deloc si silvoita statea ani la rand fara sa se strice. Noi nu am fiert-o chiar asa de mult,am lasat-o mai moale,adaugand si zahar deoarece prunele nu au fost foarte dulci.

Se poate folosi in placinte,clatite,coltunasi,cornulete... Bunicii nostri o foloseau adesea la mamaliga impaturita, iar mama imi povestea ca manca adesea copil fiind,paine unsa cu untura si silvoita. Spor la treaba pentru cine se incumeta !!!

Va las si un filmulet .

http://www.youtube.com/watch?v=zZFFamd6GQk

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Silvoita in caldare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Dulceata de agrise cu lavanda - Provence

Postat de Ksenya

Dulceata de agrise cu lavanda - Provence

Curatam agrisele de codite si de moti, spalam in 2-3 ape si le lasam la scurs. Adaugam zaharul peste ele, scuturam un pic si le maruntim la robot. Se obtine o pasta. Intr-o oala turnam apa...

Citeste continuarea

Dulceata de visine

Postat de Pungasa_Rogue

Dulceata de visine

Se spala visinele si li se scot samburii. Se pun intr-un vas mare impreuna cu zaharul si se lasa peste noapte la rece. A doua zi, se scot visinele, iar siropul se fierbe circa o ora. Dupa ce...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.10.2011, 18:03
eu stiu ca se mai numeste si magiun ...oricare ar fi denumirea ei,este foarte buna
la 17.10.2011, 18:12
Imi place mult,are un gust unic imi aminteste de copilarie cand facea bunica mea
La noi i se spune"pcisalita de prune"
la 17.10.2011, 19:15
Ce inseamna prune bistrite?
la 17.10.2011, 19:21
cea mai buna dintre toate
noi n-am avut prune bune anul asta
Ina,e un soi de prune care's foarte bune pentru dulceata sau compot
la 17.10.2011, 19:26
Ms.

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking