Sirop de catina

Postat de Julie in Bauturi
2 Aug 2010 | 17234 vizualizari
Sirop de catina

Catina este o planta miracol, efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate. Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului. Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale. Catina contine: foarte multa vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu. Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet. Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului.De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele . Aceste preparate pot fi administrate si copiilor cu apetit scazut. Dar trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!

Ingrediente

  •   2 kg de fructe proaspete de catina
  • 1 kg miere.

Mod de preparare

Dupa ce adunam catina, separam fructele de crengute , ajutandu-ne de o furculita si ...cu mare grija sa nu ne intepam. Le spalam apoi  cu apa si le lasam sa se usuce foarte bine. Le pasam cu blenderul apoi le strecuram printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat il amestecam cu mierea si il punem in sticle inchise ermetic.

Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida.

Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun.

Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.

Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina  cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita.
Se lasa sa infuzeze apoi se bea.

O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere.Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.

Puteti citi  aici mult mai multe despre proprietatile si intrebuintarile plantei de catina.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop de catina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu mascarpone si jeleu de tapioca

Postat de anuta

Desert prajitura cu mascarpone si jeleu de tapioca

Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intareste. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se leaga, apoi se incorporeaza in albusurile tari, se...

Citeste continuarea

Batoane de cereale raw

Postat de adnia

Batoane de cereale raw

Se toarna intr-un bol toate ingredientele uscate si se amesteca bine. Apoi se adauga siropul de catina si mierea si se framanta bine cu mana, pana se formeaza o pasta foarte lipicioasa, care apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.08.2010, 20:18
Vreau si eu un paharel,nu de alta dar trebuie sa fim in forma buna nu?
la 02.08.2010, 20:19
la 02.08.2010, 20:20
Doamne ce proprietati are!!!!! Anul trecut am curatat de mi se acrise)nu mai vreau). Bravo!!!! Sper totusi sa ma sacrific iar.
la 02.08.2010, 20:54
ce sanatos suc ai facut stiu ca are o multime de proprietati catina,este foarte buna pt organism
la 02.08.2010, 21:14
ela said : "sucul de catina e foarte bun pentru organism". cred ca ai fost utecista ( like me ) ... doar aia aveau lozinci din astea

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking