Ingrediente
- 3 kg zmeura,
- 1 l apa rece,
- 10 g salicil (sau aspirina),
- 4 lingurite sare de lamaie/suc de la o lamaie,
- zahar: la fiecare litru de sirop rezultat se cantaresc 800 g zahar.
Mod de preparare
Intai culegem zmeura, sau o cumparam :)
Apoi spalam fructele cu apa rece, si cu grija. Le lasam la scurs. Zdrobim, cu mana, fructele de zmeura, presaram sarea de lamaie si salicilul/aspirina pisata. Adaugam 1 litru de apa rece.
Lasam compozitia sa stea, intr-un loc racoros, timp de doua zile.
Dupa doua zile, asezam intr-o sita mai mare un tifon, punem sita deasupra altui vas, mare, si turnam din compozitia noastra in sita, cat permite marimea acesteia; prindem tifonul de marginile libere si-l rasucim, ca sa scurgem siropul. Rasucim bine-bine, pana raman in tifon doar samburii fructelor. Repetam operatia pana terminam toata cantitatea de zmeura.
Cantarim lichidul obtinut si, la fiecare litru, punem cate 800 g de zahar. Amestecam, din cand in cand in vas, pana la topirea completa a zaharului.
Cand zaharul s-a topit complet punem siropul in sticle curate, infiletam capacele si transferam siropul in camara/beci. Se serveste cu apa minerala si gheata, daca doriti.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop de zmeura, la rece" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
|