Sos de creveti cu sofran

Postat de Sylvia in Fructe de mare
20 Feb 2015 | 5318 vizualizari
Sos de creveti cu sofran

Asa cum v-am promis o sa postez cateva retete de sosuri si alte preparate clasice de genul acesta . Sosurile sunt considerate cele mai delicate preparate, in bucatariile mari cu brigada mare de bucatari, chef-ul de cuisine sau un delegat special al lui este desemnat sa faca sosurile, ca dovada a importantei acestui sector. In bucataria franceza sosurile sunt intalnite la aproape orice prerat, sunt liantul final care aduce finete, onctuozitate , perfectiune....realizarea lor cere timp si indemanare . Astazi va prezint un sos simplu, sosul de creveti cu sofran si porto un sos care merge la orice preparat de peste, creveti sau alte fructe de mare.

Ingrediente

  • 300 grame de cochilii de creveti
  • 50 gr unt
  • o lingura ulei masline
  • 50 ml vin porto alb
  • sofran
  • 300 ml fond de peste
  • 150 ml smantana lichida slaba
  • sare de mare
  • piper aln
  • piper espelette ( optional)

Mod de preparare

Acest sos este bine de facut atunci cand cumparati creveti proaspeti intregi, dupa decorticarea lor in loc sa aruncati cochiliile se poate face un excelent sos de creveti. 

Intr-un vas pe pun cochiliile de creveti ( cu tot cu capete) si se calesc in putin unt amestecat cu o lingura de ulei de masline. Se lasa pret de cateva minute sa coloreze bine untul si sa scoata aroma din ei. Se deglaseaza apoi cu vin alb de porto ( sau un vin alb dulce si aromat). Se adauga 50 ml de vin in care am dizolvat niste sofran, se lasa pret de cateva minute sa elimine alcoolul din el. 

Se adauga apoi fondul de peste ( care se realizeaza simplu din oase si capete de peste fierte cu radacinoase, dafin si putin vin alb ) daca nu aveti puteti completa cu apa. Se lasa la fiert pret de 30 minute , cu putina sare de mare si piper alb. Dupa 30 minute se adauga smantana lichida si se mai lasa la fiert 15-20 minute. Se ia apoi de pe foc, mixeaza apoi bine cu un mixer plonjant . Se filtreaza totul printr-o sita foarte fina ( in  bucataria profesionista exista o sita conica numita chinois dar acasa puteti folosii orice sita fina). 

Se mai pune pe foc pret de 10-15 minute sa mai scada putin si sa se intensifice in arome, apoi se ia de pe foc si se ingroasa ( monteaza ) cu unt la temperatura camerei taiat in cuburi mici( aprox 40 gr ) , sosul se bate cu telul rotund pana la incorporarea untului. 

Se rectifica asezonarea cu putin piper espelette , este un piper rosu foarte puterinic si aromat, eventula cu sare daca mai trebuie. Este un sos perfect pentru toate preparatele de peste si fructe de mare, se poate adauga la un risotto, la paste cu fructe de mare, la orice. Eu il folosesc proaspat si o parte din el in congelez in cutiute mici, dintr-o portie de sos pot sa folosesc cam de 4 ori, este perfect si dupa congelare. 

Va doresc spor la treaba si sper sa faceti si sa degustati si acest sos. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de creveti cu sofran" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Fidea rapida si Aioli cu sofran

Postat de Satisfyyourcravings

Fidea rapida si Aioli cu sofran

Ceapa si usturoiul se taie marunt. Rosiile se toaca, daca sunt intregi. Se decongeleaza fructele de mare, daca este nevoie. Se incalzeste o lingura de ulei intr-o tigaie mare si se adauga...

Citeste continuarea

Creveti cu sos de portocale

Postat de panacris

Creveti cu sos de portocale

Crevetii se scurg de excesul de apa (in cazul in care sunt congelati),se decorticheaza daca nu sunt deja decorticati si se pun in amestecul de condimente (sare, piper, ghimbir, suc de portocala,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.02.2015, 11:25
nu e deloc simplu , cred ca e tare gustos
la 20.02.2015, 11:34
Aici nu-i de mine...
la 20.02.2015, 11:36
Cred ca e minunat ce ai facut tu acolo!
la 20.02.2015, 11:38
Ela nu pot spune ca e extrem de simplu dar se face, dupa cateva repetari pare chiar simplu
la 20.02.2015, 11:38
Cleme pun pariu ca daca ti-as face un file de peste in aburi cu sos din asta te-ai linge pe degete

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking