Sos olandez

Postat de Julie in Sosuri
2 Iul 2010 | 8507 vizualizari
Sos olandez

Ingrediente

  • 2 galbenusuri
  • 125 g unt, topit
  • 2-3 linguri cu zeama de lamaie
  • o lingura apa
  • o lingura otet alb ,de buna calitate
  • un praf de  piper alb
  • un praf de boia iute

Mod de preparare

Se pun intr-o craticioara apa,otetul si piperul si se fierb 1-2 minute,
pana se reduce la o treime.Se lasa putin sa se raceasca si se adauga galbenusurile.Se bate bine cu telul.
Se pune vasul la bain -marie si se bate energic timp de 5-6 minute pana se ingroasa compozitia si devine omogena.
Dam vasul pe marginea aragazului si incepem sa adaugam untul topit,
in firicel subtire si batand bine cu telul pana ce sosul devine cremos.
Adaugam  zeama de lamaie, un praf de boia iute, sare si piper alb dupa gust.

Daca vrem un sos mai gros vom pune untul moale si nu topit.
Sosul il putem pastra cald, la bain -marie ,pana in momentul folosirii.

Sosul olandez este unul dintre cele mai fine sosuri.
Are consistenta unei maoineze calde,  iar gustul este fin si untos.
Se potriveste perfect cu peste,legume,preparate pe baza de oua.

Contrar numelui ,sosul este de origine franceza dar este numit astfel, ca aluzie la tenul si parul deschise la culoare ale olandezilor.Sau cel putin asa se crede...si asa am aflat si eu de la Radu, ca m-a si inspirat sa prepar file de pangasius la cuptor cu sos olandez.
Adevarata inspiratie vine insa din filmul "Julie and Julia" .
Julie ,din film, spune ca sosul olandez are un gust ...ca si cand ai murit si ai ajuns in rai!... Ea prepara sosul dupa reteta Juliei Child, si il serveste cu frunze de anghinare. 
Untul este foarte important la acest sos, dealtfel Julia spune ca niciodata nu ai pus de ajuns....si ca nu exista nimic mai bun decat untul...
Cel mai frumos lucru pentru Julia Child era sa-i spuna sotul ei ca este " untul de pe painea lui"....Va dati seama cat de mult iubea ea untul!   :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos olandez" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata de paste cu sparanghel si sunca

Postat de Corina33

Salata de paste cu sparanghel si sunca

Se fierb pastele in multa apa sarata, apoi se scot si se limpezesc cu apa rece si se pun la scurs. Se curata sparanghelul si se spala, apoi de taie in bucati de circa 2 cm. Ceapa se curata si...

Citeste continuarea

Kapsalon (Shaworma la tigaie in stil olandez)

Postat de Satisfyyourcravings

Kapsalon  (Shaworma la tigaie in stil olandez)

Se taie carnea de porc fasii. Se amesteca toate ingredientele pentru marinada, se adauga peste carnea de porc si se lasa cel putin 2 ore la marinat. Se preincalzeste cuptorul la 200 de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.07.2010, 09:26
de retinut...
la 02.07.2010, 09:42
foarte bun sosul si foarte frumos articolul pun furculitele
la 02.07.2010, 09:56
Draga Julie ce articol interesant.Si ce bine arata sosul
la 02.07.2010, 10:02
am vazut si eu ieri pe euforia sosul aceasta...
la 02.07.2010, 10:14
Multumesc mult fetelor!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking