Sos Pesto cu nuci si arahide

Postat de simona72 in Sosuri
26 Oct 2015 | 5248 vizualizari
Sos Pesto cu nuci si arahide

Sosul Pesto este foarte raspandit si cunoscut. Provine din Italia, dar se gaseste si la noi in aproape toate magazinele. Este un sos care se face in mojar, pe baza de busuioc, sare, usturoi, se „batucesc” bine bine pana se obtine o pasta. Se adauga seminte de pin, se zdrobesc si acestea in mojar si la final se adauga parmezan ras fin si ulei de masline. Nimic mai simplu, nu?? Il fac adesea in acest fel, cand am cantitati mici de busuioc si vreau sa fac rapid un sos pentru paste, caci, la paste se foloseste sosul. De data asta am schimbat oarecum reteta, am avut o cantitate mai mare de busuioc si am hotarat sa fac cateva borcanele pe care sa le depozitez in camara. Am folosit in loc de semintele de pin nuci si arahide, usor prajite in tigaie. E adevarat ca a schimbat putin aroma sosului, dar, de fapt asta este minunat in bucatarie, poti sa schimbi regulile si nu exista limite…

Ingrediente

  • 1 castron mare plin cu frunze proaspete de busuioc
  • 80 gr nuci
  • 40-50 gr arahide crude
  • sare dupa gust
  • piper proaspat rasnit dupa gust(piper mozaic am folosit eu)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 150 gr parmezan
  • 200-250 ml ulei de masline extra virgin

Mod de preparare

Avand in vedere ca sunt multe soiuri de busuioc, tin sa precizez ca am folosit busuioc clasic, care se gaseste in magazine si in piete. Eu l-am cumparat din piata de la tzarani, foarte aromat si sanatos.

Am spalat bine frunzele de busuioc, le-am desprins de pe tulpini si le-am pus intr-o strecuratoare. Le-am lasat sa se zvante agitand putin sita apoi le-am intins pe un prosop curat de bucatarie, lasandu-le cateva minute sa se scurga si tamponandu-le cu prosopul.  Nucile si arahidelle, le-am prajit usor intr-o tigaie. Pentru prepararea sosului am folosit robotul de bucatarie si nu mojarul si pistilul pentru ca am avut o cantitate mai mare si ar fi trebuit sa fac in mai multe transe sosul.

Am pus nucile si arahidele in vasul robotului si le-am maruntit bine. Am adaugat usturoiul,busuiocul si le-am zdrobit bine si pe acestea. Prin „ochiul” robotului am turnat cate putin ulei in timp ce acesta mixa ingredientele. Cand sosul a ajuns la consistenta dorita am oprit robotul, am adaugat sare si piper proaspat rasnit, am mai dat cateva pulsatii robotului, am gustat si am mai adaugat sare si piper daca a mai fost necesar. La final am pus parmezanul ras fin, am mixat pana la incorporarea ingredientelor. Daca vi se pare prea gros sosul mai adaugati putin ulei de masline. Am sterilizat 3 borcanele si am pus sosul in ele. Am infiletat cu capace si am depozitat borcanele in camara, la loc uscat si racoros. Sa va fie de folos! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos Pesto cu nuci si arahide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Spaghete cu pesto de leurda

Postat de simona72

Spaghete cu pesto de leurda

Se pun pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. Pentru sos eu m-am folosit de noul meu blender personal Breville Blend-Active® Pro. Am spalat leurda si i-am rupt coditele....

Citeste continuarea

Spirale cu pesto

Postat de simona72

Spirale cu pesto

Pentru aluat: l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Am setat masina sa framante aluatul 15 minute, apoi l-am lasat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.10.2015, 10:15
ce reteta deosebita , imi place ...am pus-o la favorite
la 26.10.2015, 10:17
Multumesc Anca! Eu as manca sosul asta si pe paine prajita
la 26.10.2015, 10:21
Bun!
la 26.10.2015, 10:31
la 26.10.2015, 10:58
bunnnnnnn

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking