Șunca presată se taie cubulețe.
Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de ciupercuțe a scăzut, se adaugă șunca presată și se călește și ea puțin, cu ciupercuțele.
Între timp, se pun la fiert spaghetele într-o oală mare cu apă, în care se pune sare. Când sunt fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă la scurs pentru a fi preparate în continuare.
Roșiile se spală, se curăță de pielițe și de semințe, după care se taie mărunt.
Usturoiul se curăță, se mărunțește și se călește în ulei, la foc mic, într-o cratiță mai mare în care se vor prepara, propriu-zis, spaghetele. Când usturoiul s-a înmuiat, se adaugă și roșiile tăiate și se călesc, la foc mic. Se condimentează cu sare, piper, zahăr și busuioc, după care se adaugă 1 lingură de făină subțiată cu puțină apă.
Peste acest sos se adaugă spaghetele fierte și scurse de apă, ca și ciupercuțele călite cu șunca presată. Se mai adaugă 1 lingură de pastă de tomate subțiată cu 2 pahare de apă, se amestecă totul și se poate răzui deasupra cașcaval, după care se mai pune cratița în cuptorul încins, timp de 8-10 minute.
După acest interval de timp, se scoate cratița din cuptor și spaghetele se servesc imediat, calde. Dacă nu ați răzuit cașcaval înainte de a pune cratița în cuptor, puteți să o faceți când puneți spaghetele în farfurie.