Sunca de casa

Postat de Doinavar in Mezel de casa
18 Feb 2013 | 24896 vizualizari
Sunca de casa

Daca poti sa o faci in casa, este mult mai buna, stii ce ai pus acolo si iesi cu pretul la jumatate, fata de cea de cumparat. Si n-are E-uri. La timpul de preparare ce sa va spun, aveti nevoie de muuuuultaaaa rabdare pentru bunatatea asta. Minim o luna.

Ingrediente

  • 2 sunculite intregi (~8 kg)
  • 800 g sare grunjoasa (cam 100 g/kg carne)
  • 2 capatani de usturoi
  • 2 linguri boia

Mod de preparare

Curatati si zdrobiti usturoiul, iar cu pasta obtinuta frecati bine suncile pe toate partile, apoi puneti-le intr-o oala mai mare si adaugati sarea grunjoasa, dedesubt si deasupra, peste tot.

O data la 2-3 zile intoarceti sunculitele de pe o parte pe alta, iar pe cea de dedesubt o puneti deasupra. Repetati aceasta operatiune timp de doua saptamani. Cu o zi-doua inainte de a le scoate din saramura, presarati-le bine cu boia pe toate partile.

Nu va speriati ca este multa sare, carnea isi ia doar cata sare ii trebuie. Dupa 2 saptamani scoateti sunculitele din saramaura si spalati-le cu apa calduta, apoi agatati-le cu carlige sau cu o sfoara pe o bara la vant, la aer (in curte, pe balcon sau in fata unei ferestre deschise) ca sa se zvante 3-4 zile. N-o sa inghete sunca pentru ca este sarata.

Duceti sunculitele la afumat unde vor sta cel putin 2 saptamani la fum de fag. Vor mai scadea putin in greutate, dar vor castiga mult in gust si aroma.

Cum am ajuns cu sunculitele acasa, dupa ce am scapat de toti cainii care se tineau dupa mine, nu m-am putut abtine sa nu tai  cateva feliute de “degustare”. Yummi-yummi. Nebuneala curata. Le-am pus la aer in camara. Vor fi bune si la vara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sunca de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paste cu sunca si sos de rosii la cuptor

Postat de rocsi_1612

Paste cu sunca si sos de rosii la cuptor

Intr-o cratita puneti apa cu sare, o transferati pe foc. Cand apa incepe sa clocoteasca, dati drumul pastelor. Le fierbeti 5-7 minute, amestecati din cand in cand. Cand sunt gata, le scurgeti bine...

Citeste continuarea

Ciorba de salata verde creata cu sunculita de porc

Postat de mihaelar63

Ciorba de salata verde creata cu sunculita de porc

Morcovul si patrunjelul se taie rondele. Sunculita  si usturoiul se marunteste. Ceapa, ardeiul si telina se taie cuburi. Toate se soteaza in putin ulei....

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.02.2013, 18:29
Ce bun arata!
la 18.02.2013, 18:34
Doina, ce nebunie! extraordinar arata, mi-ai facut o pofta...
la 18.02.2013, 18:41
tentanta rau
la 18.02.2013, 18:43
Tare buna sunculita ,merita incercat ...
la 18.02.2013, 18:47
Am presimtit ca o sa va placa.
Tare mi-e teama ca nu tine pana la vara.

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking