Supa de legume, cu galuste de gris

Postat de RODIMUR in Supe
21 Dec 2018 | 3780 vizualizari
Supa de legume, cu galuste de gris

Aceasta este o ”supă de avarie”, pe care o pregătesc rapid atunci când nu am suficient timp la dispoziție pentru a prepara o mâncare mai laborioasă. Din ingrediente puține se poate face rapid, cu efort minim această supă sănătoasă și delicioasă, cu găluște de gris (ceea ce îi aduce un plus de savoare) fără a apela așa cum fac unii, după cum am aflat, la supele instant (la plic), care prezintă unele dezavantaje.  Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă.

Ingrediente

  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 2 cartofi mari, roz
  • 1 ceapă medie
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 roșie
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • boabe de piper
  • Pentru găluște:
  • 2 ouă
  • 6 linguri de gris
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 2 litri de apă rece și boabele de piper. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când scade.

Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.

Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se pun la înmuiat în tigaia cu ceapa călită.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se pune la călit în tigaie, la foc mic, cu celelalte legume. Când lichidul lăsat de roșie a mai scăzut, se adaugă un pahar cu apă rece și se lasă tigaia la foc mic, ca să scadă sosul și să se înmoaie toate legumele.

Între timp se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe mici și se adaugă în oala de supă, să fiarbă la foc mediu.

Se fac găluște, nu prea mari, din: două ouă, sare, piper și 6 linguri de gris (câte 3 linguri/ou) mixate bine, până la uniformizare. Se ia compoziție pentru găluște cu lingura umezită și se lasă în oala de supă, oprită din fiert.

Când s-au făcut toate găluștele, se dă oala din nou la fiert, la foc mediu. Se adună spuma care se ridică deasupra și se aruncă. 

Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se toacă mărunt.

Se adaugă în supă și legumele călite și după încă un clocot-două, se condimentează cu sare și piper, iar dacă găluștele sunt fierte, se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat și se pune capacul pe oală.

După 10-15 minute de ”odihnă”, supa se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de legume, cu galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de supa de legume cu rosii si galuste pufoase

Postat de Ksenya

Reteta de supa de legume cu rosii si galuste pufoase

Iata cum se prepara Reteta de supa de legume cu rosii si galuste pufoase Legumele le-am spalat curatat si tocat grosier. Am pus untul si uleiul intr-o oala, cand s-a incalzit suficient am...

Citeste continuarea

Ciorba de pui cu rosii si galuste de gris

Postat de mihaelar63

Ciorba de pui cu rosii si galuste de gris

Supa clara de pui se da in clocot. Zarzavaturile se feliaza si se reintroduc in zeama. Se pune la fiert foaia de dafin, mararul si cimbrul. Rosiile se incresteaza, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2018, 07:37
la 21.12.2018, 08:47
merge o portie fierbinte!
la 21.12.2018, 08:57
Numai buna pe vremea asta, la amiaza!
la 21.12.2018, 09:06
Bună, bună, foarte bună!
la 21.12.2018, 10:03
Mulțumesc, Diana!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking