Supa de post, din legume si frecatei

Postat de RODIMUR in Supe
22 Dec 2017 | 3745 vizualizari
Supa de post, din legume si frecatei

Ultima supă de post, înaintea Crăciunului. Este o supă economică și ușoară, din multe legume și cu frecăței, un fel de tăiței de post, făcuți din făină, apă și un praf de sare. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de supă de 4 litri.

Ingrediente

  • 6 cartofi roz
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/4 țelină
  • 2 ardei kapia
  • 2 roșii
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • 500 ml suc de roșii
  • ulei pentru călit legumele
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Pentru frecăței
  • 50 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • apă
  • făină albă pentru modelat

Mod de preparare

Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele.

Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone din țară) din făină, apă și sare. Se face un aluat moale din care se iau bucăți mici care se frământă ușor în mână ca să li se dea o formă alungită, ca a unui bob mai mare de orez. După ce s-au format toți frecățeii, se fierb în apă clocotită cu sare, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în așteptare, până în momentul când vor fi puși în supă.

Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se facă transparentă, ca sticla. Usturoiul se taie mărunt și se pune la călit, peste ceapă.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun și ele la călit, apoi celelalte legume tăiate:morcovul, țelina, pătrunjelul și la urmă, rondelele de ardei kapia.

Între timp, se pun cartofii tăiați cubulețe la fiert, în oala în care se va face supa. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite și se mai lasă oala pe foc încă două-trei clocote. 

Înainte de ultimul clocot se adaugă frecățeii scurși de apă și sucul de roșii.

Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se taie fin.

Se condimentează supa cu sare și piper, se presară frunzele de pătrunjel, se pune capacul la oală și se oprește focul de la aragaz.

Se lasă supa, acoperită cu capac, "să se odihnească" încă un sfert de oră, după care poate fi servită, cu un ardei iute, sau cu o ceapă roșie alături, dacă se dorește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de post, din legume si frecatei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Supa crema de usturoi

Postat de mirela0911

Supa crema de usturoi

Se curata legumele si se spala bine. O ceapa se taie in 4, cartofii se taie in cubulete, la fel si telina. Pastarnacul se taie in 2 pe lungime si se scoate partea din mijloc care este foarte tare....

Citeste continuarea

Supa de rosii cu papioane

Postat de mirela0911

Supa de rosii cu papioane

Se spala bucatile de carne si se oparesc in apa clocotita. Se pun apoi intr-o oala cu 3 litri de apa si se lasa sa fiarba. Se spumeaza daca este nevoie. Cand incepe sa clocoteasca apa, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2017, 18:24
Foarte buna supa !
la 22.12.2017, 18:25
Foarte bune și ușoare supele de post! Le prefer oricând în detrimentul celor cu carne!
la 22.12.2017, 18:30
Gustoasă și sățioasă supa ta!
la 22.12.2017, 18:43
Mulțumesc frumos, Auraș!
la 22.12.2017, 18:44
Așa e, Miki, supele de post sunt ușoare, dar și supele de carne cu găluște de gris, sau cu tăiței de casă sunt o minune...!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking