Supă de roșii, cu orez și afumătură

Postat de RODIMUR in Supe
27 Feb 2019 | 5344 vizualizari
Supă de roșii, cu orez și afumătură

Cu această rețetă am vrut să reconstitui măcar parțial, gustul unei supe pe care am savurat-o  în urmă cu mulți ani, în Banat. Nu știu dacă era o specialitate a locului, sau a casei, respectiv a gospodinei. Era o supă dulceagă de roșii în care erau jumărele (jumări foarte mici), adăugate spre sfârșitul preparării, după cum mi s-a spus atunci... La vremea aceea, nu eram prea tentată să rețin rețetele, așa că acum a trebuit să ”inventez” în căutarea gustului de altădată, ca să reconstitui această supă. Eu nu am folosit jumărele, ci afumătură, mai precis, kaiser, tăiat fideluțe și perpelit puțin, ca să dea senzația de prăjire. Iar supa mea a ieșit dulce-acrișoară, grație sucului de roșii preparat în casă, un suc foarte bun pe care îl folosim fără reținere, când este cazul. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

Ingrediente

  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 păstârnac
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 2 roșii
  • 4-5 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei pentru călit
  • 4 linguri de orez
  • 1 l de suc de roșii
  • 450 grame de kaiser afumat
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • boia de ardei dulce
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să se înmoaie.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun la înmuiat în tigaie, cu ceapa și usturoiul.

Se taie kaiserul fideluțe și se perpelește ușor în tigaie (fără ulei, căci are singur suficient gras) până ce se pătrunde. Se presară boia de ardei dulce și se rumenește frumos kaiserul.

Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert cu apă rece. După un clocot, se strecoară, se clătește cu apă rece și se adaugă în oala de supă, odată cu legumele călite.

După un clocot, se mai adaugă afumătura tăiată și sucul de roșii. Se condimentează cu: sare, piper și cimbru, se mai lasă la fiert încă un clocot, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, pregătit din timp, se pune capacul peste oală și după 10-15 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supă de roșii, cu orez și afumătură" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Orez "usturoiat" cu afumatura si sos picant

Postat de vero_closca

Orez "usturoiat" cu afumatura si sos picant

intr-o craticioara pui 2 linguri de ulei,adaugi orezul si il calesti putin. stingi cu supa fierbinte,adaugi sare,piper si usturoiul zdrobit si dai la cuptor pentru  20-25 minute. tai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.02.2019, 17:47
Bună şi interesantă! Cu jumări/bacon prăjit n-am încercat! Eu o ştiu simplă, fără proteine! Era supa de vineri, acasă la mama!
la 27.02.2019, 17:51
Da, Cristina, asta este și supa mea preferată de post, dar așa, cu jumărele am mâncat pe când eram studentă, la o bănățeancă. Probabil era specialitatea ei, nu a zonei, (dacă tu zici că nu știi de așa ceva, doar ești de acolo...!) dar mie mi-a plăcut...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 27.02.2019, 18:00
la 27.02.2019, 18:12
Foarte buna!
la 27.02.2019, 18:16
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking