Tajina de pui cu lamai murate

Postat de mitinita in Pui
28 Mai 2011 | 5172 vizualizari
Tajina de pui cu lamai murate

Chiar daca nu am avut o tajina,reteta Laurei Laurentiu mi s-a parut o reteta de incercat si ma bucur ca am facut-o!

Ingrediente

Ptr lamai murate

  • 3 lamai
  • 3 lingurite de sare de mare (cate una pentru fiecare lamaie)
  • 1 borcan
  • apa fiarta si racita

Tajina

  • 1 kg de pulpe (am folosit 5 pulpe superioare)
  • 3 cepe mijlocii
  • 2 catei de usturoi
  • 2 cm de ghimbir (am folosit congelat)
  • 1/2 lingurita de ghimbir pudra
  • 1 lingurita de coriandru macinat
  • 2 lamai murate
  • 100 gr masline (n-am avut verzi cum specifica reteta)
  • 5 linguri de masline extra virgin
  • sofran,un pliculet de 0,25 gr
  • 500 ml apa clocotita
  • sare,piper
  • coriandru proaspat (am folosit congelat)
  • 1/2 lamaie

Pentru cuscus: (cantitatile ptr o persoana)

  • O ceasca cu cuscus
  • O ceasca si jumatate de apa clocotinda
  • zaahtar,pentru deasupra

Mod de preparare

Lamaile murate:

 

Se spala bine si se sterilizeaza borcanul.

Lamaile se sterg bine si se spala cu putin detergent ptr a scapa de ceara si substantele de pe coaja.

Se sterg bine si se taie in patru fiecare lamaie,avand grija sa nu taiati pana la capat.

Se pune o lingurita de sare in despicatura.( Am reusit sa pierd pozele,cred ca le-am sters de pe aparat inainte de a le downloada).

Se pun in borcan. Eu am folosit un borcan mai lunguiet si subtire unde au incaput perfect cele trei lamai.

Se toarna apa peste si se mai poate stoarce o jumatate de lamaie peste. La mine nu a fost nevoie ca a trebuit sa inghesui lamaile si s-au stors putin.

Aveti grija sa nu ramana bule de aer,am folosit un betisor pentru a am asigura ca nu ramane intre nici o bula.

Se inchide borcanul cu capacul si se pune la loc racoros si ferit de soare (camara la mine) pentru trei saptamani.

Tajina:

 

Se spala si se curata pulpele de piele.

Se taie ceapa in patru si se feliaza. Se taie si usturoiul in felii subtiri.

Se adauga uleiul in oala cu presiune sau orice oala daca nu aveti tajina sau kukta,cum ii zice la noi oalei cu presiune.

Cand s-a infierbantat se adauga bucatile de carne de pui.

Intre timp se da ghimbirul pe razatoare,nu trebuie decojit. Eu mereu imi congelez ghimbirul,il spal si il usuc cu un prosop de bucatarie de unica folosinta.

Se macina si coriandrul. Am adaugat in rasnita ,pe langa coriandru,si niste piper,bucati de usturoi si  sare grunjoasa.

Si se pregateste sofranul. Luati apa clocotinda si puneti continutul plicului de sofran in ea.Eu am folosit sofran pudra,daca il aveti in forma naturala il puteti pisa putin. Aproape instantaneu ,apa se va colora.

Se adauga la pui,ghimbirul,coriandrul macinat,piperul,sarea,ceapa,usturoiul.

Dupa ce s-au calit putin se adauga si apa cu sofran si lamaile care in prelabil au fost feliate.

Se inchide capacul kuktei si se lasa cam 45 de minute din momentul in care incepe sa fluiere.

Dupa ce au trecut cele trei sferturi de ora,se ia kukta de pe foc,se ridica supapa de la oala cu presiune si cand a iesit tot aburul se scoate capacul.

Se adauga sucul de la lamaie(puneti dupa gust) si maslinele. 

Tot acum se poate adauga si coriandrul tocat.

Se acopera cu capacul,se inchide supapa si se lasa vreo 10 minute sa stea sub abur.

Couscousul:

Aici va prezint metoda mea de a face cuscusul.

Se pune cuscusul intr-un bol.

Se adauga apa clocotinda.

Dupa ce apa e absorbita se amesteca cu furculita. Se repeta procesul din cand in cand in urmatoarele 5 minute.

Inainte de a servi se presara cu zaahtar.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tajina de pui cu lamai murate" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Reteta Contesei Ilona – piept de pui cu sote de ghebe si orez

Postat de Lia1

Reteta Contesei Ilona – piept de pui cu sote de ghebe si orez

In cazul in care folositi ciuperci deshidratate (cum este cazul meu pt. ca numai sub forma aceasta am gasit in zona), primul pas este sa puneti ghebele la hidratat. Se dau un clocot, se scurg, se...

Citeste continuarea

Orez cu ardei gras, praz si pulpe de pui

Postat de katty

Orez cu ardei gras, praz si pulpe de pui

Curatam bine pulpele de pui, eventual le mai parlim daca mai au urme de pene, le spalam si le tamponam bine. Intr-o cratita care poate merge la cuptor rumenim  usor pulpele saarate si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2011, 21:24
ce mancaruri straine faci
la 28.05.2011, 21:33
straine, stranii ... )
la 28.05.2011, 21:34
Hai sa risc
la 28.05.2011, 21:34
cata munca depusa arata foarte bine
la 28.05.2011, 21:35
rocsi
ina ,straineze stranii
deyu,

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking