Blat:
Intr-un vas punem untul taiat cubulete, faina si sarea.
Amestecam de 2-3 ori, astfel incat untul sa fie sfaramitat, dar nu de tot!!!
Apoi turnam putin cate putin apa (se poate sa avem nevoie de mai multa sau mai putina apa) si cu o furculita (NU cu mana!!!) omogenizam aluatul.
Aluatului rezultat i se da forma de bila, apoi se impacheteaza intr-o folie de plastic si se da la frigider pentru minim 30 de minute, maxim 3 ore.
Umplutura:
Curatam mere de coaja si le taiem cubulete.
Intr-o tigaie de teflon punem uleiul, merele taiate cubulete si zaharul.
Le lasam la calit la foc mic, timp de 10-15 minute, pana cand zaharul s-a caramelizat iar merele s-au inmuiat.
La final adaugam scortisoara.
Lasam umplutura la racit.
Dupa 30 de minute scoatem aluatul din frigider, si il lasam la temperatura camerei, timp de 10 minute.
Dupa ce au trecut cele 10 minute, impartim aluatul in 2 si il intindem.
Luam o tava rotunda/o forma de tarta, o tapetam cu unt si asezam cu grija prima foaie, formand astfel baza tartei.
Apoi ungem cu albus de ou blatul tartei, pentru a nu se umezi de la umplutura.
Punem apoi umplutura de mere caramelizate, si asezam deasupra, cu grija cea de-a 2 foaie (pe care eu am crestat-o din loc in loc cu cutitul), apoi ungem cu galbenusul amestecat cu 1 lingurita de lapte.
Dam tava la cuptorul preincalzit pana cand tarta se rumeneste deasupra.
Se poate servi ca atare, pudrata cu zahar sau cu sos de vanilie alaturi.
Pofta buna!