Ingrediente
- Aluat:
- 150 g faina integrala de grau
- 60 g zahar
- 75 g unt moale
- un praf de sare
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- Umplutura:
- 2 gutui mari- 500 g
- zeama de la jumatate de lamaie
- o jumatate de portocala
- sucul din 2 mere- 125 ml
- 30 g zahar
- 2 oua
- 150 g smantana grasa
- Topping:
- o lingura cu miere
- o lingutita rasa cu scortisoara
Mod de preparare
Pentru aluat, se amesteca faina cu zaharul, coaja de lamaie, untul si praful de sare, plus 2 linguri cu apa. Se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se intinde aluatul intr-o forma cu pereti detasabili de 26 cm, ridicand si o margine de 3 cm. Se pune forma in frigider.
Gutuile se spala, se curata, se taie in patru si se sc ot cotoarele, apoi se taie felii de 1 cm. Se stropesc cu zeama de lamaie. Se stoarce portocala si se amesteca cu sucul de mere, zaharul, plus o bucata din coaja de portocala, spalata bine si se dau in fiert. Se inabusa gutuile in acest suc 5 minute la foc mic, cu capac. Apoi se scot cu o paleta si se lasa la racit. Zeama se lasa si ea la racit, iar coaja de portocala se scoate.
Se incinge cuptorul. Se scoate forma din frigider, se aseaza gutuile racite, iar peste ele se toarna un amestec format din cele doua oua, smantana si zeama racita. Se coace tarta la foc mic, pe gratarul de sus, cam 20 de minute, pana se incheaga bine.
Se amesteca mierea cu scortisoara si se unge tarta cu ajutorul unei pensule. Se mai lasa sa se odihneasca 10 minute in cuptor, cu focul oprit, apoi se indeparteaza marginea formei si se lasa tarta sa se raceasca pe fundul formei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (20)
|