Terina cu branza si legume -in sfarsit, am reusit... :-)

Postat de puideom150 in Aperitive / Garnituri
5 Mar 2011 | 32597 vizualizari
Terina cu branza si legume -in sfarsit, am reusit... :-)

Nici nu stiu cum sa incep, tinand cont ca este ora 0si 20 de minute... Cu "Seara buna" ori cu... "Buna dimineata"??? :-) Imm...pana la urma mai putin conteaza. Orice ar fi, buna sa fie si sa aveti un sfarsit de saptamana linistit! In urma cu o zi si... cateva ore am implinit, in mod oficial, 45 de ani! Am primit multe mesaje de felicitare si va multumesc mult pentru ca v-ati gandit la mine iar, la randul meu, va doresc numai bine. :-) Cu ocazia aceasta, am fost intrebat de cativa prieteni, de la distanta, cu ce o sa-mi tratez musafirii... Le-am spus ca fac cateva gustari, o friptura, ceva dulce si...un strop de buna dispozitie! :-) Am considerat ca este suficient... Si pentru ca, la 45 de ani am fost alaturi de ai mei, la 45 de ani si o zi m-am gandit sa fiu alaturi de de voi si sa va prezint cateva gustari pe care le consider potrivite pentru o aniversare. In seara asta o sa va spun cum mi-am indeplinit, cu aceasta ocazie, o dorinta mai veche si anume aceea de a face, in sfarsit, o terina cu branza si legume asa cum am vazut cu mult...mult timp in urma intr-o fotografie de pe NET. Intre timp l-am mai vazut si pe James Reeson, pe Euforia TV, cum facea un asemenea preparat, asa ca am gasit momentul potrivit si m-am apucat de treaba. Stiti vorba mea..."da ce, eu nu pot???" :-)) Ei, cu aceste cuvinte in cap, si cu mai multe surse de inspiratie studiate, la activ, m-am apucat sa fac terina cu pricina... Pentru asta am avut nevoie de urmatoarele:

Ingrediente

  • doua cutii cu crema de branza (500 de grame)
  • aproximativ 250 de grame de branza telemea
  • cam 300 ml. de lapte
  • 3 linguri de faina
  • un dovlecel, mai rasarit
  • doi morcovi, de asemenea bine crescuti si inca vreo doi mai pricajiti, o sa vedeti de ce...
  • 10-12 ciuperci champinion, mai micute
  • brocoli, o bucata
  • o lingurita de concentrat de legume si piper dupa gust
  • doua plicuri cu gelatina 
  • un cubulet de unt si cam atat...

Mod de preparare

Am inceput treaba punand la fiert o oala cu apa si sare. Intre timp am curatat bine morcovii. Pe cei doi mai pricajiti i-am taiat pe lungime si i-am pus la fiert, ca sa se inmoaie putin. Am taiat 5 buchetele de brocoli, pe care le-am spalat si le-am dat deoparte pana s-au fiert morcovii. Am spalat dovlecelul si cu un cutit de curatat legume, am inceput sa-l feliez, scotand cat mai multe fasii fine din el. Cei doi morcovi mai maricei au fost supusi la acelasi tratament, fiind transformati intr-o gramajoara de pamblici portocalii... Dupa ce morcovii din vasul de pe aragaz s-au inmuiat, i-am scos intr-un vas cu apa rece, ca sa le stopez procesul de gatire. A venit apoi randul buchetelelor de brocoli sa fie bagate la apa. De data asta am stat langa aragaz, pentru ca aici trebuie putin mai multa atentie. Brocoli nu trebuie sa fiarba decat vreo 3-4 minute, pentru a-si pastra culoarea verde intens si a nu-si pierde textura. Dupa acest timp i-am scos si pe ei tot intr-un vas cu apa rece. Fasiile de dovlecel si de morcov sunt si mai pretentioase. Ele sunt necesare pentru exteriorul terinei, asa ca trebuie doar sa se inmoaie putin, cat sa devina flexibile, fara sa-si piarda totusi rezistenta. Pentru asta le scufundam in apa clocotita doar cateva secunde. Dovlecelul l-am pus pe tot odata in apa clocotita si am numarat pana la 12 apoi l-am scos rapid in apa cu gheata. Cum s-a racit l-am scos si de acolo, l-am scurs bine si l-am lasat sa astepte pe un platou separat. Morcovii sunt ceva mai rezistenti, asa ca i-am tinut la fiert cat am numarat pana la 20 dupa care i-am aruncat si pe ei in apa rece si dupa ce s-au racit i-am scurs si i-am pus pe platou alaturi de dovlecei. Smecheria asta am vazut-o, cum am spus, la Euforia Cuisine... Nu mai retin, daca astia erau exact timpii de fierbere indicati, dar am retinut ca fasiile de legume trebuiesc tinute in apa fierbinte extrem de putin... Un sfat! Nu lasati niciodata aceste fasii fine in apa rece, pentru mai mult timp. Dupa cateva minute incep sa se increteasca si isi pierd elasticitatea.La urma de tot au ramas ciupercile, care nu sunt chiar asa de pretentioase si au stat cateva minute la fiert, fara sa-mi faca probleme...

Sa mergem mai departe... Am pregatit vasul in care m-am hotarat sa fac terina si l-am dublat cu folie de celofan, lasand marginile mult in exterior. Apoi am inceput sa asez in mod alternativ feliile de dovlecel si de morcovi, realizand un fel de impletitura. Nu este complicat dar nu prea stiu cum sa va explic in cuvinte aceasta procedura... :-( Sper sa va dati seama din cele cateva imagini, desi prins fiind cu impletitul, n-am prea avut timp de poze... Oricum, modelul este optional. Puteau fi foarte bine fasii paralele pe lungime, latime sau chiar pe diagonala vasului... Depinde doar de imaginatia dumneavoastra. :-)

Pe lateralele vasului am asezat de asemenea felii alternative de morcov si dovlecel, lasand marginile in exterior. Tupa toata aceasta tarasenie am inceput sa fac compozitia pentru umplutura... Am pus la inmuiat in apa rece cele doua pliculete de gelatina, conform instructiunilor de pe pachet. Intr-un vas putin mai adanc am pus un cubulet de unt si imediat dupa aceea laptele rece in care au fost "dezlegate" cum zicea bunica, :-), cele trei linguri de faina. Stiu ca se putea praji faina in unt si apoi sa se stinga cu laptele rece, dar nu am vrut "prajeala" in aceasta reteta!  Am amestecat incontinuu in lapte pana a inceput sa se ingroase si s-a transformat intr-un fel de sos bechamel. Apoi, intr-un castron, am "luat la bataie" cele doua pachete cu crema de branza si am inceput sa adaug sosul fierbinte peste branza, amestecand incontinuu pentru a se incorpora totul bine. Cand s-a format o compozitie omogena, am pus-o din nou la fiert pe focul mic si am adaugat branza telemea, rasa fin, pentru a nu ramane cocoloase. Pentru ca gelatina se "umflase" binisor in apa rece, am pus-o si pe ea la incalzit, intr-un vas cu apa calda, avand grija sa nu ajunga la temperatura de fierbere, ca nu ar mai fi fost buna de nimic dupa aceea. Am adaugat in crema de branza formata o lingurita de concentrat de legume si piper dupa gust. (Daca va place mai sarat puteti adauga si putina sare dar nu cred ca mai este cazul.) Am oprit focul, am asteptat 4-5 minute sa se tempereze putin amestecul, dupa care am adaugat gelatina calduta in cantitati mici, amestecand energic pentru a se forma o crema fina. Hai ca ne apropiem de final... Am turnat vreo trei polonice de crema in vasul pregatit anterior, dupa care am asezat, "cu capul in jos" pe mijlocul vasului. buchetelele de brocoli. Pe laterale am asezat doua randuri de ciuperci, in aceeasi pozitie... :-) Am turnat deasupra si restul de compozitie apoi am presat usor pe laterale jumatatile de morcovi,care au fost fierte la inceput. Pentru ca mi-au ramas cateva bucatele de morcov fiert, le-am taiat bucatele si le-am presarat deasupra. Imi pare ra sa va spun, ca nici in aceasta faza nu am facut poze, fiind prea prins de "procesul creational" :-))) Am acoperit totul cu fasiile de morcov si dovlecel ramase in afara vasului, apoi cu folia de celofan, am presat usor ca sa se aseze bine si am bagat vasul la frigider, pana a doua zi. GATA!!! Asta a fost tot. Mult de scris dar nu foarte greu de facut. Si pana la urma, tinand cont ca este o gustare festiva, cred ca merita sa facem un pic de efort... Nu credeti ? :-)

O sa atasez cateva fotografii, atatea cate mi-a dat prin cap sa fac, iar ultima o sa cuprinda toate gustarile pregatite pentru aceasta zi. Daca vreti, luati-o ca pe o... "amenintare" :-)) cu retetele pe care am de gand sa vi le prezint zilele urmatoare, in functie de timpul meu liber... Acelea sunt mult mai simple si cred ca voi vorbi despre ele intr-o singura intalnire cu dumneavoastra.

Acum cred ca pot sa va spun, fara dubii...buna dimineata!!! Vaii...cat sa facut ceasul... :-[

Daca ti-a placut reteta noastra "Terina cu branza si legume -in sfarsit, am reusit... :-)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (87)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chec sărat aromat cu ierburi

Postat de ctlina

Chec sărat aromat cu ierburi

Puneti la prajit baconul taiat bucatele într -o tigaie fără grăsime .  Bateti ouale cu piper, iaurt  si ulei .  Apoi se adaugă treptat făina, praful de copt și...

Citeste continuarea

Brânză feta la cuptor cu măsline, un aperitiv cu savoare mediteraneană

Postat de Bucataras

Brânză feta la cuptor cu măsline, un aperitiv cu savoare mediteraneană

Cum se prepara Brânză feta la cuptor cu măsline, un aperitiv cu savoare mediteraneană: Preîncălziți cuptorul la 200°C. Spălați și tăiați roșiile, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.03.2011, 08:02
Doamne!!!
Nu am cuvinte!!!!
Cat de frumos arata!!!! Cat de frumos povestesti si explici!
Sa ne traiesti multi ani intre noi la fel ca si cea care te-a adus!
O reverenta-n fata ta!
la 05.03.2011, 08:25
MINUNAT!.......................
la 05.03.2011, 08:35
excelent
la 05.03.2011, 08:55
vaiiii ce frumos e totul,la multi ani cu sanatate si multe bucurii,dar ce rabdare ai avut sa scrii atata!!!bun totul bravoo
la 05.03.2011, 09:18
ce frumuseti de bucate ai mai pregatit , mai Emi

Vezi toate comentariile (87)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking