Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana

Postat de Mihaela11_jo in Pui
13 Iul 2012 | 4136 vizualizari
Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana

“Tli tli” sau “langues d’oiseaux” sau”orzo” sunt niste paste preparate din faina de gris, in forma bobului de orez. Sunt foarte populare in tarile mediteraneene, tarile Orientului Mijlociu si chiar in sudul Germaniei,  la prepararea diferitelor supe, pilafuri, ardei umpluti, dovlecei umpluti sau chiar fierte, simplu ca garnitura langa diferite mancaruri si sosuri. In unele regiuni, sunt colorate si aromate cu diferite vegetale cum ar fi spanac, sfecla rosie, morcovi; exista companii care produc paste orzo curcubeu, pentru a oferi mancarurilor un aspect mai decorativ. “Ras el hanout” ( capul magazinului sau cel mai fin condiment al magazinului) este un amestec de condimente specific Marocului. Fiecare magazin are reteta sa “secreta”, astfel existand o mare varietate de combinatii in compozitia “ras el hanout”. Principalele condimente din compozitia “ras el hanout” sunt: cardamom, cuisoare, scortisoara, ardei iuti, coriandru, chimin, nucsoara, curcuma; unele retete includ si condimente mai putin cunoscute in Europa, cum ar fi: chufa, semintele paradisului, muguri de trandafir, piperul calugarului, radacina de iris, fructe de padure, piper Cubeba, etc. Este un condiment folosit la diferite mancaruri de carne si pilafuri.

Ingrediente

  • 1 pui intreg ( eu am pus 2 piepturi)
  • 500 g paste tli tli
  • 1 conserva de naut
  • 2 linguri de margarina de palmier(“samneh” sau “ghee”)
  • 1/4 lingurita de piper proaspat macinat
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita condiment “ras el hanout”
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 cepe de marime medie
  • 2 catei de usturoi
  • sare dupa gust
  • 4 oua fierte tari
  • 1 cub de Maggi Bouillon

Mod de preparare

Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi (eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati).

Intr-o  cratita de fiert sub presiune, se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute sa se rumeneasca bine puiul pe ambele parti.

Se adauga apa cat sa acopere puiul, sare, pasta de rosii si cubul de Maggi.

Se inchide cratita de fiert sub presiune si din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 30 de minute.

Pastele tli tli se stropesc cu putin ulei de masline si se pun la fiert pe aburi (sau in “steamer” ), cca. 15 minute, apoi se transfera in cratita de fiert orez; se adauga 1 lingurita de sare, putin ulei de masline si apa : la o cana de paste, se adauga o cana si ¼ apa.

Se lasa sa se fiarba pastele.

Se fierb ouale, se decojesc si se taie in jumatati.

Puiul se unge cu ketchup si putin ulei de masline, se sareaza, se pipereaza si se da la cuptor sa se rumeneasca bine; pentru un plus de aroma, se pot adauga 2-3 crengute de rozmarin.

Intr-un vas mai adanc, se pun pastele fierte si adauga treptat supa de pui ca sa fie absorbita bine; se pune deasupra pastelor, puiul rumenit si ouale; se decoreaza dupa gust.

Se servesc cu salata mixta si muraturi, si, mai putin obisnuit pentru europeni, cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Pulpe de pui la tigaie

Postat de mirela0911

Pulpe de pui la tigaie

Se spala cartofii si se pun la fiert, in coaja. Dupa ce au fiert, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja, apoi se taie in cubulete mici sau dupa cum doriti. Pulpele se...

Citeste continuarea

Pui la cuptor, umplut cu legume, ciuperci si orez

Postat de merisor67

Pui la cuptor, umplut cu legume, ciuperci si orez

Spalam bine puiul si il punem la fiert in apa cu 1 lingurita sare, intr-un vas incapator. Il lasam sa fiarba aproximativ 15 minute dupa ce apa a atins punctul de fierbere si inlaturam spuma...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.07.2012, 01:51
ce bine arata...ma duc la somn ca ma ia foamea
la 13.07.2012, 05:14
doamne ela dar nu ai somn ,cum sa nu te ia somnul la o asa ora si foamea cand privesti asa o prezentare
la 13.07.2012, 06:25
Cum arata! Minunat!
la 13.07.2012, 07:24
minunata!
la 13.07.2012, 08:03
buna buna

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking